Linkovi

Izbor privremene vlade u Iraku očekuje se za mjesec dana (29/4/03) - 2003-04-29


Raznolike iračke političke skupine složile su se da održe nacionalnu konferenciju u roku od četiri tjedna kako bi izabrale privremenu vladu koja treba zamijeniti bivši režim Saddama Husseina. U medjuvremenu, predsjednik Bush obećava američku pomoć u izgradnji, kako je naglasio – properitetnog i miroljubivog Iraka.

Nakon cjelodnevnog sastanka u Bagdadu različite iračke frakcije složile su se da održe nacionalnu konferenciju u roku od jednog mjeseca na kojoj će izabrati privremenu iračku vladu. Ovom skupu nazočilo je preko 250 Iračana, predstavnika skupina iz same zemlje, kao i izvan Iraka. U radu skupa sudjelovao je umirovljeni američki general Jay Garner, koji je vodeći nadzornik obnove Iraka. No, usprkos sporazuma o novom sastanku, na bagdadskom su skupu došle do izražaja jasne razlike medju iračkim organizacijama glede američke uloge u obnovi zemlje. I dok su izaslanici pozdravili uklanjanje Saddama Husseina nekoliko ih je naglasilo da Iračani sami moraju upravljati svojoj zemljom, te su pozvali na ograničeno američko sudjelovanje u periodu obnove.

Za to je vrijeme, predsjednik Bush je u gradu Dearbornu u američkoj saveznoj državi Michigen, gdje živi jedna od najvećih arapsko-američkih zajednica u Sjedinjenim Državama, rekao skupini Amerikanaca iračkog podrijetla da će učiniti sve što je moguće kako bi se izgradio prosperitetni, miroljubiv i demokratski Irak: "Amerika je obećala da će osloboditi Irak od represivnog režima, a mi svoju riječ održavamo. Amerika sada obećava da će pomoći Iračanima u izgradnji prosperitetne i miroljubive zemlje i mi ćemo našu riječ još jednom održati."

Sada, kada je režim Saddama Husseina zbačen s vlasti, američki ministar obrane Donald Rumsfeld kaže da Sjedinjene Države smanjuju svoju vojnu nazočnost u području Perzijskog zaljeva. Gospodin Rumsfeld se, takodjer, u govoru pred oko tisuću vojnika u američkom središnjem zapovjedništvu u Kataru, zahvalio koalicijskim snagama na njihovim naporima u Iraku:"Oni će zasigurno dobiti svoje mjesto u povijesti zajedno s padom berlinskog zida i oslobodjenjem Pariza i svaki od vas je pomogao da tako bude."

Inače, dio američkih vojnika bit će angažiran u potrazi za oružjem masovnog uništavanja u Iraku. Do sada se nije uspjelo pronaći nikakvo kemijsko ili biološko oružje. Medjutim, britanski premijer Tony Blair izjavio je u Londonu da za njega uopće ne postoje sumnje oko toga hoće li to oružje biti pronadjeno nakon što koalicijske snage dobiju više informacija od uhvaćenih iračkih znanstvenika. Istodobno s potragom za zabranjenim oružjem, koalicijske snage takodjer pokušavaju saznati kakva je sudbina Saddama Husseina. Bivši zamjenik iračkog premijera – Tariq Aziz – koji se prošlog tjedna predao, opetovano je rekao američkim istražiteljima da on smatra da je svrgnuti irački čelnik preživio američke zračne udare na njegova skloništa i palače. Medjutim, američki istražitelji nisu sigurni govori li gospodin Aziz istinu ili ne.

XS
SM
MD
LG