Linkovi

Hoće li se Amerika iz Iraka povući prerano ili prekasno? (27/4/03) - 2003-04-26


Iz zemalja Srednjeg istoka čuju se sve glasniji pozivi Sjedinjenim Državama da se što prije povuku iz Iraka. S druge strane, Sjedinjene Države ustraju u tome da su u Irak zbog toga da bi u potpunosti oslobodile tu zemlju, te da izgradnja temelja demokratskog sustava još nije niti počela. Dva stručnjaka za Srednji istok - jedan iz Amerike, drugi iz Libanona - nastoje odgovoriti na pitanje zašto su razlike u stajalištima između Amerike i država Srednjeg istoka toliko velike.

Profesor Lin Changshen, stručnjak s američkog Instituta Claremont, trenutno se nalazi na studijskom boravku u Kuvajtu. On smatra da se islamska i civilizacija Zapada nalaze u jednoj vrsti dugoročne ideološke borbe. Podjele između islamske i zapadne civilizacije jedan su od razloga zašto zemlje iz područja Perzijskog zaljeva ne mogu javno dati podršku dugoročnoj američkoj vojnoj nazočnosti u Iraku. Kuvajt je vjerojatno jedina iznimka zato jer su ga Sjedinjene Države oslobodile 1991. godine.

Profesor Lin dodaje da je geografski i gospodarski položaj Iraka također bitan faktor: "Fizički položaj Iraka je vrlo dobar. Sa sjeverne strane možete napasti Mediteran, sa zapadne možete prijetiti Sueskom kanalu, a s istoka možete kontrolirati Iran. Međutim, mogu li Sjedinjene Države imati vojnu bazu u Iraku?"

Hoće li Sjedinjene Države zadržati vojnu nazočnost u Iraku ili ne ovisi o uspjehu obnove. Budu li nova iračka vlada i narod zadovoljni, mogli bi tolerirati američku vojnu bazu na svom teritoriju. Osim toga, profesor Lin ne vjeruje ni da je stajalište kuvajtske vlade nepromjenjivo, odnosno kako on kaže, "uklesano u kamen". I ono se može promijeniti. Kad je Saddam bio u blizini, Kuvajt je bio sretan da ima vojnu bazu Sjednjenih Država na svom teritoriju. Međutim, ako veze s novom iračkom vladom postanu dobre, Kuvajt može promijeniti svoj stav.

A sumnja li netko da bi Sjedinjene Države htjele imati svoju vojnu bazu u Iraku? Rouhy Beaobki, profesor je međunarodne politike na Međunarodnom sveučilištu Libanona. On smatra da bi Sjedinjene Države mogle ubrzo pomisliti da je cijena za vojnu bazu u Iraku previsoka. On tvrdi kako se prema sadašnjim američkim riječima jasno vidi da Sjedinjene Države žele uspostaviti novu vladu i potom povući svoje snage iz Iraka. Ukoliko to ne učine, rat u Iraku će izgubiti svoj smisao.

On također napominje da prije negoli se Sjedinjene Države povuku, moraju obaviti jedan vrlo važan zadatak - a to je ponovno izgraditi iračku vojsku: "Mislim da bi Amerikanci ovdje mogli ponoviti iskustvo iz Njemačke. Oni će obnoviti zemlju."

Upućujući na američku ulogu u Njemačkoj nakon drugog svjetskog rata, profesor Beaobki smatra da će modernizirane metode obnove Iraka zahtjevati unošenje velikog bogastva u zemlju i istovremeno vršenje utjecaja na vladu i vojsku. Gospodin Beaobki nije jedan od onih koji se boje da bi Sjedinjene Države mogle ostati u Iraku predugo. Dapače, on se boji da će se, nakon što se Sjedinjene Države povuku, svi problemi karakteristični za Srednji istok ponovno pojaviti.

XS
SM
MD
LG