Linkovi

Povodom Svjetskog dana Zemlje - elektronički otpad i okoliš (22/4/03) - 2003-04-21


Svjetski dan Zemlje, - koji se danas obilježava po 33. puta -, relativno je skroman praznik, ali će barem neke Amerikance navesti da se zamisle nad štetom po okoliš koja nastaje življenjem u društvu prepunom visoke tehnologije.

Odbačeni i zastarjeli primjerci kućne elektronike, kupljeni tijekom tehnološkog booma iz devedesetih godina, već su praktički na putu ka odlagalištima otpada. Očekuje se da će oko 250 milijuna osobnih kompjutera zastarjeti u slijedeće tri godine.

Uz kompjutere, svake godine na otpadu završi i gotovo tri i pol milijuna tona druge elektronike: televizora, faks mašina, stereo opreme, video kamkordera, mobilnih telefona, video playera, te kompaktnih diskova. Do 2005. godine, kako tvrdi američka Agencija za zaštitu okoliša, mobilni telefoni će se početi bacati u smeće po stopi od 130 milijuna godišnje, što je dodatnih 65 tisuća tona opasnog otpada.

Odbačena elektronika sadrži po okoliš vrlo štetne sastojke. Tu su kadmij, živa, nikal, cink i drugi teški metali, zatim otrovna otapala, te PCB-ji, odnosno poliklorni bifenili. Sve te tvari mogu iz odlagališta otpada doprijeti u podzemne vode, pa tako i u vodu za piće.

Premda su najveći proizvođači kompjutera pokrenuli akcije prikupljanja i recikliranja starih kompjutera i pisača, tijekom 2001. godine samo se 11 posto odbačenih kompjutera našlo u recikliranju. U međuvremenu, prikupljanju potzencijalno vrlo opasnog elektroničkog otpada pridružile su se i telefonske kompanije, kao i maloprodajne mreže, koje čak nude i popuste na novokupljenu elektroniku, ako se pritom vrati stara.

XS
SM
MD
LG