Linkovi

Seattle dobiva muzej znanstvene fantastike (22/4/03) - 2003-04-21


Seattle u saveznoj državi Washington mogao bi uskoro dobiti svoj muzej science fictiona. Poklonici Clarkea i Asimova moći će od ljeta sljedeće godine pod jednim krovom razgledati science-fiction slike, knjige i filmove, a sve zahvaljujući milijarderu i filantropu Paulu Allenu.

Gospodin Allen, jedan od osnivača Microsofta, izjavio je na svečanosti na kojoj je predstavljena jegova najnovija inicijativa da nam "znanstvena fantastika pokazuje da su promjene stalne i da nas obogaćuju". Prema njegovim riječima, novi muzej, vrijedan 20 milijuna dolara, bit će zabavan, ali će i poticati na mišljenje.

Allen, koji je od odlaska iz Microsofta 1983, investirao u najrazličitije poslovne pothvate, od kablovske televizije do profesionalnih sportskih ekipa, već je financirao nekoliko kulturnih projekata u Seattleu, uključujući i EMP, glazbeni muzej inspiriran Jimmyjem Hendrixom, te Cineramu, kino u stilu šezdesetih godina sa širokim zakrivljenim filmskim platnom. Vjeruje se da će novi muzej znanstvene fantastike godišnje privlačiti do 200.000 posjetitelja.

XS
SM
MD
LG