Linkovi

Amerikanci nestali u akciji (21/4/03) - 2003-04-21


Od svih sudbina koje mogu zadesiti pripadnike oružanih snaga jedna od najstrašnijih je da budu proglašeni kao nestali u akciji. Amerikanci koji poginu u akciji umiru uvjereni da će biti pokušano sve što je moguće da se njihovi posrmtni ostaci pokopaju na primjeren način, da će njihove obitelji biti obavještene o njihovoj smrti te da će njihova žrtva ostati upamćena kod njihovih zahvalnih sunarodnjaka.

Zarobljeni američki vojnici znaju da nikada neće prestati pokušaji da ih se oslobodi. No, sudbina Amerikanaca nestalih u akciji nameće posebnu obvezu Sjedinjenim Državama. Sjedinjene Države imaju zakonsku i moralnu obvezu računati na svakog Amerikanca koji se smatra nestalim u akciji. Ukoliko je to moguće - ostaci nestalih u akciji, za koje se sa sigurnošću može tvrditi da su mrtvi, moraju biti pronadjeni i na odgovarajući način pokopani. Sve dok postoje bilo kakvi izgledi da bi nestali američki vojnici mogli biti živi, Sjedinjene Države moraju učiniti sve što je moguće da ih dovedu kući.

Zbog svih ovih razloga američki Kongres je 2000-te godine usvojio Zakon pod nazivom – Dovedite ih kući žive. Više od osam tisuća Amerikanaca, koji su sudjelovali u korejskom ratu, još uvijek se smatraju kao nestali u akciji, a u slučaju vijetnamskog rata radi se o dvije tisuće nestali vojnika. Prema američkom zakonu politički azil u Sjedinjenim Državama “…mogu dobiti gradjani Vijetnama, Kambodže, Laosa, Kine, Sjeverne Koreje ili bilo koje druge neovisne države iz bivšeg Sovjetskog Saveza, a koji osobno osiguraju da se pod zaštitu Sjedinjenih Država dovede neki živi američki vojnik…”koji je proglašen nestalim u akciji bilo da je riječ o vijetnamskom ili korejskom ratu. Zakon, isto tako, osigurava azil za obitelji osoba koji pomognu američkim vojnicima da dodju u područje pod zaštitom američke vlade.

Od kraja rata u Vijetnamu, 1975.godine, bilo je izvješća da su američki vojnici bili pritvarani u području jugoistočne Azije. No, do sada, nijedan takav slučaj nije bio potvrdjen. Svi koji imaju bilo kakve informacije o Amerikancima nestalim u akciji trebaju kontaktirati najbliže američko predstavništvo.

XS
SM
MD
LG