Linkovi

Wilson: Ova administracija ne ispaljuje 'upozoravajuće hice' (15/4/03 - 2003-04-15


Ambasador Joseph Wilson, bio je u vrijeme Clintonove administracije zamjenik šefa američke diplomatske misije u Iraku. Ambasador Wilson je također bio član Vijeća za državnu sigurnost.

Sirijsko pitanje postaje sve ozbiljnije, a američke izjave na tu temu su sve učestalije. Upitali smo ambasadora Josepha Wilsona – jesu li izjave američkih dužnosnika samo “hici upozorenja”? Odnosno, hoće li Sjedinjene Države izgubiti strpljenje ukoliko Damask nastavi s ponašanjem koje Washington smatra nedopustivim?

WILSON:“Na temelju onoga što se do sada moglo vidjeti u ponašanju ove administracije, mislim da je očito da ona ne ispaljuje “upozoravajuće hice”. Ona će vam reći što želi…kakvo ponašanje od vas očekuje. Predsjednik je to više puta rekao. Ukoliko ne uslijedi pozitivna reakcija na te zahtjeve, administracija će odgovori na način koji ona smatra najprikladnijim.”

Damasku se upućuju optužbe da pruža utočište bivšim članovima iračkog režima. Tome se dodaje da je tijekom iračkog rata Sirija podržavala Bagdad i opskrbljivala ga oružjem. Ono što je posebno alarmiralo Washington je tvrdnja da je Sirija testirala kemijsko oružje. Prema nekim izvještajima, američki su marinci tvrdili da su se u nekim okršajima u Iraku sukobili sa sirijskim borcima. Upitali smo ambasadora Josepha Wilsona, što on misli o tome?

WILSON:“Tu se postavljaju sljedeća pitanja: prvo –je li sudjelovanje sirijskih državljana u Iraku bilo po nalogu vlade u Damasku ili su bili u pitanju dragovoljci? I drugo – postoji li mogućnost da su oni koristili falsificirane osobne karte, te su bili državljani drugih zemalja s lažnim sirijskim dokumentima?”

Podsjetimo, ministar obrane Donald Rumsfeld optužio je Siriju, za slanje boraca u Irak, te primanje odbjeglih članova zbačene iračke vlasti. A državni tajnik Colin Powell je izjavio da će Sjedinjene Države poduzeti sve dostupne diplomatske, ekonomske i druge mjere u slučaju da Sirija odbije suradnju. Prije njega, o Siriji je govorio zamjenik ministra obrane Paul Wolfowitz, koji je rekao:” Oni čine stvari koje ne bi smjeli. Što prije prestanu s tim, to bolje po njih. Sirijci moraju biti svjesni da će odgovarati za svoje postupke.”

XS
SM
MD
LG