Linkovi

Zauzete Saddamove palače (14/4/03) - 2003-04-14


Raskošne…Razmetljive… Dekadentne… Ovo se neki od izraza kojima su novinari opisali palače Saddama Husseina. Obišli su ih nakon što su ih osvojile koalicijske snage. U nešto više od deset godina od Zaljevskog rata, Saddam Hussein je izgradio gotovo pedeset takvih palača. Cijena gradnje – više od dvije milijarde dolara.

Palače su izgrađene u vrijeme kada su stotine tisuća iračke djece patile i umirale od neishranjenosti i raznih bolesti – samo zbog toga što je Saddamov režim odbijao prihvatiti program Ujedinjenih naroda “Nafta za hranu.” Primjenu programa predložile su Sjedinjene Države. Nakon što je ovaj program konačno odobren od strane Bagdada, 1996. godine, iračkoj je vladi na tržištu ponuđena velika količina hrane i lijekova, koju je mogla kupiti za novac zarađen izvozom nafte. Međutim, irački je režim nastavio s krijumčarenjem nafte, a za tako zarađeni novac kupovao je oružje te luksuznu robu za vođe režima.

Nakon što su koalicijske snage otvorile Saddamove palače za javnost, cijeli se svijet može uvjeriti kako je Saddam Hussein trošio resurse iračkog naroda – za vlastitu korist i korist svoje klike, dok su iračka djeca bila lišena najosnovnijeg za preživljavanje. Jedna od najvećih Saddamovih palača je predsjednička palača al Ghurayb, u blizini bagdadskog aerodroma. Okružena ribnjacima, palača se prostire na nekoliko kvadratnih kilometara. Ukrašena je zlatom i mramorom, puna kristalnih svjećnjaka, skupocjenog namještaja, europskog kristala – i portreta Saddama Husseina.

“Izgled ove građevine još jednom potvrđuje zbog čega smo ovdje” – rekao je dopukovnik Rock Marcone. “Ovaj je režim jedino držao do sebe, do vlastite koristi. Izabrana manjina je živjela u raskoši, dok ostatak zemlje živi u ogromnom siromaštvu.”

Međutim, u Iraku počinje novo doba – kao što su to navijestili i američki predsjednik George Bush i britanski premijer Tony Blair, na summitu u Belfastu 8. travnja. Koalicija će – rekao je britanski premijer – iračkom narodu osigurati hranu, pitku vodu i lijekove. Nakon toga, koalicija će pomoći prijelaznoj vlasti, u kojoj će biti irački građani.

"Ovo će pak otvoriti put istinski reprezentativnoj vlasti, koja će poštivati ljudska prava i vladavinu zakona. Ta će vlast iskoristiti prirodno bogatstvo Iraka ne za gradnju palača ili za oružje masovnog uništenja, već na blagodat iračkih građana, na njihov prosperitet” - rekao je britanski premijer.

Taj zadatak neće biti lak. No, kako je rekao predsjednik Bush, “koalicija će ga izvršiti.”

XS
SM
MD
LG