Linkovi

U Iraku se nastavlja pljačka (12/4/03) - 2003-04-12


Naoružane bande nastavile su pljačkati trgovine, domove i urede u Bagdadu i drugim iračkim gradovima. S koalicijskim snagama koje tvrde da se još uvijek trebaju boriti te da nije vrijeme za njih da obavljaju policijske poslove, neki su građani odlučili uzeti stvari u svoje ruke. U intervjuu za američku televiziju jedna muškarac je izrazio strahove s kojima se suočavaju stanovnici Bagdad: "Ovdje nema sigurnosti. Ovo nije sloboda. Gdje su koalicijske snage?"

Od 30 bolnica otvorene tri

U međuvremenu, američki i britanski vojnjici se suočavaju sa sve većim pritiskom da uspostave red, ne samo od strane običnih građana, nego i Međunarodnog odbora crvenog križa koji je opisao situaciju katastrofalnom. Irački nacionalni muzej ostao je bez izložaka starih više tisuća godina, a pljačkanje i opća nesigurnost doveli su do toga da su od više od 30 gradskih bolnica otvorene svega tri. Crveni križ poziva američke snage da zaštite bolnice i zalihe vode. Jedan marinac kaže da američki vojnici ne mogu puno učiniti. "Ne možemo stići svugdje jer nas ima premalo", kaže on.

Francuski ministar vanjskih poslova Dominique de Villepin pozvao je Sjedinjene Države i Britaniju da uspostave red u Iraku. Francuski šef diplomacije sastao se danas u Kairu s egipatskim predsjednikom Hosnijem Mubarakom.

Predstoji bitka za Tikrit

Međutim, američki dužnosnici kažu da su Iračani bili toliko dugo pod represijom da moraju izraziti svoje frustracije, a pljačkanje je, kako kažu, dio toga. Zapovjednici koalicijskih snaga kažu da je u ovom trenutku njihov glavni prioritet slamanje preostalog otpora i u tom se smislu pripremaju za bitku za Tikrit. Nakon višednevnog bombardiranja iračkih položaja oko grada, američke snage koje prodiru sa sjevera došle su na stotinu kilometara od Tikrita.

U međuvremenu, iz Kuvajta u Irak stižu postrojbe Četvrte pješake divizije koja broji deset tisuća vojnika. Američka mornarica je, pak, objavila da će u roku od nekoliko dana povući dvije od tri borbene skupine nosača zrakoplova koliko ih je trenutno u području Perzijskog zaljeva. Američke snage su ušle u Mosul u kojem je također raširena pljačka. U Kirkuku, američki vojnici preuzimaju kontrolu nad tim gradom od kurdskih boraca nakon što je Turska objavila upozorenje da neće tolerirati ostanak tog naftom bogatog područja u rukama iračkih Kurda.

XS
SM
MD
LG