Linkovi

'Vijesti koje je CNN morao tajiti' (12/4/03) - 2003-04-12


Dnevnik International Herald Tribune objavljuje članak Easona Jordana, jednog od čelnika televizijske mreže CNN, pod naslovom “Užasne vijesti koje je CNN morao tajiti”. Radi se o bezbrojnim ubojstvima i slučajevima torture o kojima CNN nije mogao izvještavati zbog toga što bi time u opasnost doveo svoje suradnike, iračke novinare koji su kao honorarci radili za CNN, ili pak iračke građane koji su bili izvor informacija.

No, sada se zločini mogu obznaniti – pogotovo kada se radi o ljudima poput Udaya Husseina, sina iračkog diktatora, koji je, primjerice, bio poznat po tome što je svojeručno mučio članove iračke nogometne reprezentacije, nakon što bi izgubili neku od utakmica.

******

Najtiražniji američki dnevnik USA Today objavljuje razultate ankete koja pokazuje da većina Amerikanaca, njih oko 66 posto, ne bi u skoroj budućnosti podržala neku novu vojnu akciju u inozemstvu, poput ove protiv Iraka. 57 posto ispitanika želi da Washington iskoristi svoju novostečenu, dodatnu “težinu” u regiji kako bi se obnovio mirovni proces između Izraela i Palestinaca.

Polovica ispitanika smatra da je Amerika sigurnija kada je u pitanju mogući napad terorista, sada kada je Saddam Hussein zbačen s vlasti. Manje od trećine ispitanika smatra suprotno - da je sada zemlja u većoj opasnosti. 75 posto ispitanika želi da se obnove dobri odnosi s Francuskom i Njemačkom.

XS
SM
MD
LG