Linkovi

U SAD broj radnih mjesta pao prošli mjesec za 108 tisuća (4/4/03) - 2003-04-04


Podaci o zapošljavanju za ožujak pokazuju da su američki poslodavci drugi mjesec za redom otpuštali uposlenike u većem broju negoli obično, kako se zemlja pripremala za rat. Broj radnih mjesta izvan poljoprivrednog sektora pao je prošli mjesec za neočekivanih 108 tisuća, nakon što je u veljači zabilježeno smanjivanje broja radnih mjesta za 357 tisuća, a to predstavlja najveći broj od terorističkih napada od 11. rujna 2001. godine. Međutim, ukupni broj nezaposlenih ostao je na istoj razini od 5.8 posto. Stručnjaci to pripisuju tome što sve veći broj Amerikanaca jednostavno prestaje tražiti posao, te se stoga statistički ne vode kao neuposleni.

U Njemačkoj je kancelar Gerhard Schroeder danas izjavio kako ne vidi prijetnju da će gospodarstvo njegove zemlje zapasti u novu recesiju, unatoč zabrinutosti da bi rat u Iraku mogao prekinuti svjetske gospodarske tijekove. U svom interviewu za njemačku televiziju, gospodin Schroeder je ustrajao u tome da dalekosežne ekonosmke reforme, koje su započele nakon njemačkih izbora u rujnu prošle godine, već rezultiraju gospodarskim rastom. Njemačka - kao najveće europsko gospodarstvo - zabilježila je prošle godine gospodarski rast od 0.2 posto.

Danas su burze širom Azije završile dan poslovanja s ukupnim povećanjem vrijednosti dionica. Vodeći ekonomski pokazatelji zabilježili su rast kako se s približavanjem američkih vojnika Bagdadu povećavaju nade da će rat biti brzo okončan. Medijska izvješća o napredovanju koalicijskih snaga dovela su do toga da je na burzama tog kontinenta vrijednost dolaru porasla u odnosu na druge vodeće svjetske valute.(

XS
SM
MD
LG