Linkovi

Hoće li Saddam pretvoriti rat u Iraku u džihad? (3/4/03) - 2003-04-03


U poruci naciji koja je neki dan pročitana na iračkoj televiziji, ministar informacija te zemlje je – pozivajući se više puta na islam – nastojao potaknuti irački narod na borbu protiv koalicijskih snaga. Naglašavanje islama iznenadilo je mnoge promatrače, s obzirom da se režim u Bagdadu temelji na sekularnoj ideologiji stranke Baath. O tom strateškom zaokretu razgovarali smo s više vjerskih i političkih analitičara.

U poruci koju je u utorak pročitao irački ministar Mohammed Saeed al-Sahaf, Iračane se poziva da ispune svoju vjersku obavezu borbom protiv američkih i britanskih snaga. U poruci se tvrdi da one koji poginu u borbi čeka mjesto u raju. Stručnjak za pitanja fundamentalizma – Hala Mustafa, iz Centra za političke i strateške studije al-Ahram u Kairu – kaže da irački režim želi pretvoriti sadašnji rat u vjerski sukob,zato što je vladajuća stranka Baath izgubila moć mobiliziranja iračkih građana.

“To znači da ovaj čelnik više ne raspolaže nikakvim političkim legitimitetom, te pokušava islamizirati cijeli problem, kako bi sebi osigurao nekakav lažni politički kredibilitet i legitimitet. To znači da je stranka Baath oslabila iznutra. U pitanju je sekularna stranka i kada se ona pokušava osloniti na religiju, onda to znači da više nije u stanju mobilizirati ljude,” smatra gospodin Mustafa.

Profesor političkih znanosti na Kairskom sveučilištu – Mohammed Kamal – smatra, međutim, da se ne radi o odustajanju iračkog režima od ideologije stranke Baath. On vjeruje da se stavljanjem rata u vjerski kontekst želi ostvariti taktička korist, čemu su i Saddam i drugi arapski čelnici pribjegavali i u prošlosti.

“Nije ovo prvi put da se Saddam koristi retorikom džihada. On je islamski simbolizam koristio i tijekom prvog Zaljevskog rata… radi se o taktici koju koristi većina čelnika u tom dijelu svijeta kako bi mobilizirali mase, čak i ako su nevjernici. Mnogi ljudi rat s Irakom smatraju vjerskim ratom, te Saddam pokušava iskoristiti takvo vjerovanje,” rekao je.

Radi se o režimu u kojem vlada oportunizam te je za očekivati da će upućivati pozive na sveti rat – džihad, ukoliko se procjeni da to može biti od koristi, kaže profesor Libanonsko-američkog sveučilišta u Bejrutu Sami Baroudi. Saddam Hussein je svjestan činjenica da je ovo njegova posljednja bitka. Ukoliko izgubi tu bitku, izgubit će sve – kaže profesor Baroudi.

XS
SM
MD
LG