Linkovi

Powell: Turska dopustila opskrbu američkih snaga (2/4/03) - 2003-04-02


Američki državni tajnik Colin Powell završio je razgovore s najvišim turskim dužnosnicima i doputovao je u kraći posjet Srbiji i Crnoj Gori. Prije dolaska u Beograd, američki državni tajnik je u Ankari s turskim dužnosnicima razgovarao o popuštanju napetosti do koje je došlo između dvije zemlje nakon što je Turska odbila dopustiti razmještanje američkih snaga koje bi sa sjevera ušle u Irak. Gospodin Powell je danas izjavio da je Ankara dopustila Sjedinjenim Državama da koriste turski teritorij za opskrbu američkih snaga u Iraku.

Sljedeća postaja na turneji gospodina Powella je Bruxelles, gdje će sutra razgovarati s čelnicima NATO-saveza i Europske unije. Kako iz Bruxellesa izvješćuje Lada Stipić Niseteo, serija ministarskih sastanaka u glavnom sjedištu NATO saveza namijenjena je popravci pukotina u transatlanstkim vezama.

250 ovdašnjih pacifističkih organizacija priprema antiratne demonstracije pred glavnim sjedištem NATO saveza u Bruxellesu gdje će se u četvrtak održati serija značajanih sastanaka na razini ministara vanjskih poslova.

Centralna je ličnost, naravno, američki državni tajnik. S Colinom Powellom će u različitim kombinacijama diskutirati prvo Unijina vanjskopolitička "trojka", potom razmijeniti mišljenja ministri 15 članica Europske Unije da bi se serija sastanaka u NATO-u nastavila izvanrednim zasijedanjem Sjevernoatlantskog vijeća i finalizirala bilateralnim susretom Colina Powella s ruskom kolegom Igorom Ivanovim.

Četiri različita sastanka spaja zajednička točku dnevnog reda, Irak, točnije rasprava o poslijeratnom Iraku, načinima dostave humanitarne pomoći kao i potpore obnovi zemlje. Europska strana ne jednom je dala do znanja da glavna uloga u obnovi Iraka mora pripasti UN-u, obzirom da će izjednačavanje uloge voditelja ratne kampanje i potom obnovitelja umanjiti rezultate obnove.

Colin Powell je pripremio teren izjavom da UN treba dobiti svoje mjesto u iračkoj obnovi – pitanje je kako će se strane složiti kolika ta uloga mora biti. "Bitno je da se sastanci održavaju, mada su se NATO, Unija i SAD trebali naći prije rata", kako je prigovorio glasnogovornik grčkog Predsjedništva.

Sastanci su prvi znaci popravljanja šteta nastalih transatlanstkim podjelama, glase ovdašnji komentari. Od svih se ovih susreta inače ne očekuju odmah detaljni dogovori – za većinu je već i iskrena, izravna razmjena mišljenja prvi znak vraćanja na staru praksu pune suradnje.

******

Britanski ministar vanjskih poslova Jack Straw izjavio bi da bi na čelu poslijeratne uprave Iraka trebali biti građani te zemlje, a ne Amerikanci. Britanski je ministar dodao da bi stranci mogli imati ulogu savjetnika, ali ne i onih koji donose glavne odluke. Ova izjava je reakcija na pisanje dnevnika Guardian koji je objavio da će privremenu upravu Iraka voditi umirovljeni američki general Jay Garner.

******

Rusko ministarstvo vranjskih poslova priopćilo je da je u američkom bombardiranju Bagdada pogođen dio grada gdje se nalazi rusko veleposlanstvo. Američki veleposlanik u Moskvi Alexander Vershbow pozvan je u ministarstvo vanjskih poslova gdje mu je uručena prosvjedna nota. U njoj se navodi da je bombardiranje tog dijela Bagdada “neprihvatljivo”, te se traži njegova obustava.

******

Vlada Bahreina zatražila je od čelnog iračkog diplomata u toj zemlji da napusti njezin teritorij, zbog navodne umješanosti u prošlomjesečnoj eksploziji u blizini američke mornaričke baze. Slično su nedavno postupile i vlade Egipta i Jordana.

******

Japanski premijer Junichiro Koizumi izrazio je nadu da će javnost njegove zemlje, nakon izvjesnog vremena, shvatiti zbog čega je vlada odlučila podržati američku intervenciju u Iraku. Gospodin Koizumi izjavio da japanski narod razumije kakva opasnost prijeti svijetu ako se oružje za masovno uništavanje nađe u rukama “opasnih despota.”

******

Južnokorejski parlament je odobrio plan o slanju vojnih postrojbi u Irak. Južnokorejski vojnici – oko 700 inžinjera i medicinskog osoblja – neće sudjelovati u borbama, već će biti stacionirani u široj regiji Perzijskog zaljeva.

XS
SM
MD
LG