Linkovi

Uništena divizija iračke Republikanske garde (2/4/03) - 2003-04-02


Američke marinske snage uništile su diviziju iračke Republikanske garde “Bagdad”. Divizija je uništena na prilazima mjestu Al-Kut, stotinu kilometara jugoistočno od Bagdada. Izvješća iz regije navode da su marinci zauzeli jedan most preko rijeke Tigris te da kontroliraju auto-cestu Al-Kut – Bagdad. Treća pješačka divizija američke vojske napala je kod Karbale, južno od Bagdada, jednu drugu diviziju iračke republikanske garde. Američke snage opkolile su Karbalu. Osvojena je i obližnja brana, jer je prijetila opasnost da je iračke snage unište i poplave okolno područje.

Irački ministar informiranja izjavio je da su vijesti o današnjim američkim uspjesima “netočne”. Međutim, novinari koji putuju s američkom vojskom tvrde da su se neke postrojbe približile na 30 kilometara od Bagdada. Zapovjednik britanskih snaga u Iraku, Brian Burridge, izjavio je da se obruč oko Bagdada zatvara, no upozorio je da ne treba očekivati da će se rat okončati “za dan ili dva”.

******

Pripadnici američkih specijalnih postrojbi su iz jedne bolnice u mjestu Nasiriyah oslobodile američku vojnikinju Jessicu Lynch, koju su prije više od tjedan dana zarobili Iračani. 19-godišnja Jessica Lynch vodila se kao nestala, nakon što je njezina postrojba za opskrbu napadnuta u zasjedi. Američki su specijalci iz bolnice odnijeli i 11 leševa. Forenzičari nastoje utvrditi radi li se o američkim ratnim zarobljenicima ili nestalima.

Bijela je kuća priopćila da je oslobađanje američke vojnikinje iz zarobljeništva “velik uspjeh”, te da je nacija ponosna na specijalce koji su izvršili ovu akciju.

******

Međunarodni crveni križ upozorio je iračke vlasti da prerušavanje vojnika u civile predstavlja kršenje odredbi međunarodnog ratnog prava. Crveni je križ pozvao obje strane u sukobu da izbjegavaju akcije koje bi u opasnost dovele civile. Nedavno je u središnjem Iraku jedan dočasnik iračke vojske, koji je vozio taksi, izvršio samoubilački napad na američke vojnike.

******

Službe Ujedinjenih naroda raspolažu s pošiljkama hrane i drugih humanitarnih potrepština u vrijednosti od više od milijardu dolara, koje su namjenjene Iraku. Glavni je problem – dostava te pomoći civilnom stanovništvu Iraka. Humanitarna je pomoć plaćena novcem zarađenim kroz program Nafta za hranu.

XS
SM
MD
LG