Linkovi

Koliko god bude trebalo (1/4/03) - 2003-03-31


Koalicija predvođena Sjedinjenim Državama, sastavljena kako bi razoružala Irak sada se suočava s najočajnijim postrojbama iračkog režima - s Republikanskom gardom i Saddamovim Fedajinima. Ishod je siguran. Kako je rekao predsjednik George Walker Bush, "Irak će biti razoružan. Irački režim će biti eliminiran. Irački narod, koji već dugo pati, bit će slobodan."

"Saddam Hussein već dugo muči i tlači svoj narod. Nedavno smo dobili izvješća o disidentu kojemu je odrezan jezik, a zatim je vezan za kolac na gradskom trgu, sve dok nije iskrvario i umro. Tako se Saddam održava na vlasti," rekao je predsjednik.

Režim Saddama Husseina nastoji dnevne živote milijuna Iračana ispuniti strahom. Režim koristi iračke civile kao žive štitove. Sadamovi lojalisti pretvaraju se da se predaju, a zatim otvaraju vatru na one koji im ukazuju milost. Saddamove snage pogubljuju ratne zarobljenike i ubijaju iračke civile koji bježe iz Basre. "Ta banda ratnih zločinaca," rekao je predsjednik Bush, "upozorena je. Dan iračkog oslobođenja također će biti dan pravde."

Međutim, posao koalicije neće završiti s oslobođenjem Iraka. Koalicija je predana pomaganju narodu Iraka da uspostavi novu vladu. Oblik vlade odredit će izbori iračkog naroda i njegova kultura.

Kako je rekao predsjednik Bush: "Dvadeset i četiri milijuna stanovnika Iraka predugo živi pod vlašću nasilne zločinačke bande, koja se prozvala vladom. Iračani su dobri i nadareni ljudi. Zaslužuju nešto bolje od života provedenog u klanjanju diktatoru. Stanovnici Iraka zaslužuju da stoje na vlastitim nogama, kao slobodni muškarci i žene, kao građani slobodne zemlje."

Režim Saddama Husseina bit će uklonjen s vlasti bez obzira koliko dugo to trajalo. Koalicija će održati svoje obećanje iračkom narodu. Irak će biti slobodan.

XS
SM
MD
LG