Linkovi

Uništen teroristički objekt na sjeveru Iraka (30/3/03) - 2003-03-30


Koalicijski zrakoplovi ponovno su napali ciljeve oko Bagdada dok je zapovjednik koalicijskih snaga u Iraku, general Tommy Franks, izvjestio da se američki vojnici nalaze na manje od stotinu kilometara od glavnog grada Iraka.

Na sjeveru uništen teroristički objekt

Dužnosnici Središnjeg zapovjedništva kažu da su njihove snage bombardirale irački vojni zapovjedni centar u blizini međunarodne zračne luke u Bagdadu te jedan objekt iračke obavještajne službe na obali rijeke Tigris. Na jugu su nastavljene borbe u Basri gdje su britanske snage zarobile generala iračke vojske. Na sjeveru se javlja o eksplozijama oko grada Kirkuka. General Franks izvjestio je o još jednom vojnom uspjehu na sjeveru Iraka.

"Koalicijske snage su napale i uništile veliki teroristički objekt na sjeveru Iraka, a kopnene snage na terenu, dok ovo govorim, utvrđuju rezultate napada."

Inače, kurdski borci na sjeveru Iraka kontroliraju područja uz iransku granicu, nakon borbi koje su vodili s pripadnicima Ansar al-Islama, militantne skupine koja se dovodi u vezu s terorističkom mrežom al-Qaidom. U međuvremenu, koalicijski zrakoplovi su nastavili napade na položaje iračke vojske oko gradova Kirkuk i Mosul.

Gdje su irački čelnici?

U odgovoru na promjene u strategiji nakon jučerašnjeg samoubilačkog bombaškog napada, general Franks je rekao da će koalicijske snage biti opreznije prema civilima. Irački čelnici tvrde da su se najmanje četiri tisuće arapskih dobrovoljaca javile za dolazak u Irak gdje bi sudjelovali u terorističkim napadima. U još jednom incidentu koji se istražuje jedan se civil zaletio manjim kamionom u skupinu američkih vojnika u vojnom logoru u sjevernom Kuvajtu. Tom prilikom ozljeđeno je šest vojnika. Ministar obrane Donald Rumsfeld je izjavio da se Iračani vjerojatno pitaju što se događa s njihovim čelnicima koji su praktično nestali.

"Oni su vidjeli napad na njihovo čelništvo i od tada nisu vidjeli nikoga od njih. Gdje je Saddam Hussein? Gdje su njegovi sinovi, Qusay i Uday? Oni se ne oglašavaju."

Gospodin Rumsfeld vjeruje da su obitelji nekih od iračkih čelnika možda napustili zemlju. Američki ministar obrane je dodao da američke snage trenutno drže četiri i pol tisuće iračkih ratnih zarobljenika.

XS
SM
MD
LG