Linkovi

Žene i djeca - kamuflaža iračke vojske (27/3/03) - 2003-03-27


Američki marinci, nakon prijelaza rijeke Eufrat, nailaze na određeni otpor iračkih postrojbi. Deborah Block prati 311. topničku jedinicu Marinskih snaga na području sjeverno od rijeke Eufrat. Evo kako ona opisuje razmjenu vatre između marinaca i Iračana koja je započela u utorak navečer i nastavljena u srijedu popodne:

“Nakon višesatne pješčane oluje i pljuskova praćenih grmljavinom, konvoj marinaca je u pratnji australskih snaga nastavio borbe protiv iračkih vojnika. Borbe su započele nakon što su američke snage prešle Eufrat sjeverno od grada Al-Nassiriyah. Marinci su gađali skladište streljiva te iračka oklopna vozila i tenkove. Nebo nad tim područjem osvetljavale su mnogobrojne topničke granate ispaljivane u raznim pravcima. Iračani su uzvratili topničkom vatrom, iako su njihove granate podbacivale. Uslijedilo je marinsko granatiranje iračkih minobacačkih položaja, a sada se marinske postrojbe bore protiv dijelova Republikanske garde, te pripadnika redovne vojske”.

Steve Norman: Borba se odvija u izvanredno teškim uvjetima. Već ste spomenuli pješćanu oluju. Kako marinci izlaze na kraj s takvim nevremenom i teškim klimatskim uvjetima?

Deborah Block: Mislim da je sve to nevjerojatno – to što su prošle noći marinci bili angažirani i u tim nevjerojatnim uvjetima nastavljali topnički napad. Bili su zbilja nevjerojatni. Niste mogli vidjeti ništa pred sobom. U tri sata popodne pješčana oluja je bila tako jaka i zasljepljujuća da je izgledalo kao da je potpuni mrak… uslijedila je strahovita grmljavina praćenja jakim kišama. Bilo je fantastično kako su, unatoč tim uvjetima, operacije nastavljene. Razgovarala sam s nekim od sudionika operacija i borbeni moral je i dalje na visokoj razini.

Steve Norman: Neki dan je, prisjetimo se, skupina marinaca napadnuta dok je prilazila grupi ljudi za koju su vjerovali da su civili. Recite nam nešto o tom korištenju civila kao svojevrsne kamuflaže za iračke vojnike?

Deborah Block: “Žene i djecu se - kako je javljeno – koriste kao paravan za iračke snage; ne kao ljudski štit, ali kao paravan, tako da su oni postavljeni ispred – recimo – pješaštva, tako da američke snage ne znaju nalaze li se tu i protivnički vojnici ili ne. Marinci s kojima sam sada na terenu, postali su puno obazriviji, svjesni takvih zamki.”

XS
SM
MD
LG