Linkovi

Irak - otvaranje sjeverne bojišnice (27/3/03) - 2003-03-27


Američki su vojnici otvorili novu bojišnicu na sjeveru Iraka, napadom oko tisuću padobranaca te zauzimanjem ključnih zračnih uzletišta u području pod kontrolom Kurda, na 50 kilometara južno od iračko-turske granice. Prije dolaska padobranaca na sjeveru Iraka se već nalazilo nekoliko stotina specijalaca.

Padobranci nisu naišli na otpor prilikom spuštanja, a otvaranje sjeverne bojišnice signal je da se koalicijske snage pripremaju za približavanje Bagdadu i sa sjevera, kao što je to već učinjeno s juga gdje se vojnici, tenkovi i topništvo okupljaju na oko 80 kilometara oko glavnog iračkog grada.

Bagdad je tijekom noći sa srijede na četvrtak ponovno bio meta zračnih napada američko- britanskih vojnih zrakoplova. Dopisnik britanske novinske agencije Reuters iz Bagdada javio je da je najmanje deset eksplozija odjeknulo u razmaku od samo deset minuta. Posljednje je podatke prikupio Nick Simeone:

"Gromoglasne su eksplozije odjekivale noćas kroz Bagdad, nekoliko sati nakon što su koalicijske snage nakratko uspjele prekinuti program iračke državne televizije. Američki vojnici, zajedno s nekoliko stotina tenkova i drugih vozila, razmješeni su na daljoj gradskoj periferiji. Njih je u daljem napredovanju zaustavila neumoljiva pješčana oluja, ali zato postoje izgledi da raketni napadi na Bagdad oslabe vlast Saddama Husseina prije nego otpočne očekivani kopneni napad," javlja Nick Simeone.

Na jugu, iz Basre dolaze vijesti da su američki i britanski zrakoplovi napadali dugački konvoj iračkih tenkova i vozila, koji je napuštao Basru, a prije nego u taj grad udju koalicijski vojnici i humanitarna pomoć.

Dobili smo i nekoliko informacija da iračke snage u Basri napadaju lokalno šiitsko stanovništvo, za koje britanska vojna glasnogovornica, Emma Thomas, kaže da su bili umiješani u pobunu protiv Saddamovog režima: "Mi ne znamo što se točno dogadja u gradu i jedino možemo reći jeste to da promatramo situaciju, a eventualnu pobunu ćemo, ako to bude moguće, ohrabriti. No, očigledno je da se još uvijek nalazimo na periferiji Basre."

Novinari, koji se zajedno s američkim postrojbama nalaze u blizini grada Nasirije, javljaju da se američki vojnici nalaze pod stalnim napadima i snajperskom vatrom, a ranije je bilo javljeno o žestokim okršajima oko Najafa. I naša Alisha Ryu je medju novinarima u tom području:

"Američke su postrojbe bile napadnute vatrom iz automatskog oružja od strane skupine Iračana koji su do Amerikanaca došli u manjim kamionetima i u civilnoj odjeći. Američka vojska kaže da to, u stvari, bili paravojni borci odani Saddamu Husseinu i njegovoj stranci Baath. Istodobno, časnici koalicijskih snaga i novinari, koji su se nalazili na bojnom polju, ističu da su se irački borci skrivali medju civilima," javlja Alisha Ryu.

U Pentagonu su novinarima davane informacije o jučerašnjoj bitci kod Najafa, jednoj od najvećih bitaka u dosadašnjem dijelu rata. General Stanley McChrystal: "Sedma konjička divizija je bila napadnuta od strane neregularnih snaga koje su napadale granatama i protu-tenkovskim oružjima. Usred vrlo loših vremenskih uvjeta naše su snage odgovorile na napad uništivši pritom 30 neprijateljskih vozila i ubivši nekoliko stotina neprijateljskih vojnika."

Ne dajući mnogo pojedinosti, američka vojska inzistira da se, usprkos izvješćima da su koalicijske snage preokrenule fokus s napredovanja prema Bagdadu na odgovor na iračke napade, koji se dogadjaju u pozadini u gradovima i mjestima na jugu, plan za svrgavanje Saddama Husseina odvija kako je i zacrtano.

Medjutim, iračka vlada tvrdi da je najmanje 15 civila bilo ubijeno jučer u dva raketna napada na bagdadskim ulicama. General McChrystal nije odbacio mogućnost da je neka zalutala američka raketa pala u područje grada pod imenom Shaab, ali niječe da su američke snage namjerno gadjale taj dio grada: "Znamo zasigurno da je neki projektil pao u četvrt Shaab, ali ne znamo je li to bio irački ili naš projektil? No, znamo da nismo ciljali ništa u blizini četvrti Shaab."

U Pentagonu kažu da su koalicijski zrakoplovi u svojim akcijama koristili navodjene bombe, s kojima se može nišaniti u napadima na Bagdad i druge dijelove Iraka, pa i na ciljeve koji su smješteni u blizini stambenih naselja.

Pentagon je odlučio u područje Perzijskog zaljeva uputiti Četvrtu pješačku diviziju i druge postrojbe, s ukupno 30 tisuća vojnika. Ova će se pojačanja uključiti u rat protiv Iraka. Prema priopćenju vojnih dužnosnika, u Perzijski zaljev uskoro će krenuti 16 tisuća vojnika iz Četvrte pješaške divizije iz baza u Teksasu i Coloradu. Četvrta pješaška divizija smatra se jednom od najmoderniziranijih američkih postrojbi. To je prva “digitalna divizija” – njeni tenkovi i vojnici opremljeni su najnovijom komunikacijskom tehnologijom i najmodernijim oružjem.

U južni Irak stigao je prvi veliki konvoj s humanitarnom pomoći, no koalicijske snage nastoje otvoriti put za nove pošiljke. Konvoj od sedam kamiona, pod pratnjom američkih vojnika, stigao je iz Kuvajta u luku Umm Qasr, donoseći prijeko potrebnu vodu i hranu. Jake pješčane oluje i problemi u osiguravanju južnih područja usporavaju napore na dostavljanju dodatnih količina pomoći. Američki i britanski dužnosnici kažu da je luka Umm Qasr sada sigurna, no borbe se i dalje vode oko Basre, u kojoj nema čiste vode.

Inženjeri Crvebnog križa kažu da su djelimično popravili crpnu vodenu postaju u Basri te da sada oko 50 posto stanovništva Basre, koja ima milijun i 300 tisuća žitelja, ima vodu za piće.

Američka policija privela je jučer u Washingtonu više od 60 osoba koje su prosvjedovale protiv rata u Iraku, a među privedenima bile su i dvije dobitnice Nobelove nagrade za mir.

U pritvoru su završile Mairead Corrigan Maguire, koja je 1976. godine dobila Nobelovu nagradu za mir zbog svog zalaganja u rješavanju sjevernoirskog pitanja, te Jody Williams, dobitnica prestižnog priznanja 1997. godine zbog borbe protiv uporabe nagaznih mina. "Jedini izlaz iz ove sitacije su pregovori. Rat se mora što prije zaustaviti," kazala je Maguire. Policija je prosvjednike privela jer nisu željeli napustiti park Lafayette, koji se nalazi nasuprot Bijele kuće, te zbog toga što nisu imali dozvolu za prosvjede. "Ovo je američka demokracija," vikala je prisutnim novinarima Jody Williams u trenutku dok joj je policija stavljala lisice na ruke. Osim Nobelovih laureatkinja među privedenima u prosvjedima, koje je organizirala katolička Udruga Pax Christi, bilo je i nekoliko katoličkih i metodističkih svećenika, te židovskih rabina.

XS
SM
MD
LG