Linkovi

Bush: Dan 'polaganja računa' sve je bliži (26/3/03) - 2003-03-26


Predsjednik Bush danas je posjetio sjedište Središnjeg zapovjedništva američke vojske na Floridi, gdje je razgovarao s vojnim planerima o ratu u Iraku. Obraćajući se vojnicima, predsjednik je kazao da će se američke snage, koje napreduju prema Bagdadu, sučiti sa Saddamovim elitnim jedinicama. "Naša vojska ostvaruje dobar napredak, ali rat nije ni blizu kraju. Dok se bliže Bagdadu, naše postrojbe nailaze na najočajnije elemente režima osuđenog na propast".

Predsjednik je dodao da je Republikanska garda, koja sada brani grad, pod 'intenzivnim i izravnim napadom'. Prema njegovim riječima, bliži se dan kada će irački režim morati 'položiti račune'. "Dan za danom, Saddam gubi kontrolu nad Irakom. Dan za danom, irački narod sve je bliže slobodi."

Predsjednik Bush je kazao da u "Iraku nemamo drugih ambicija osim da oslobodimo irački narod. Ne tražimo nikakvu nagradu osim trajnog mira. Nećemo prihvatiti nikakav ishod osim potpunog i konačnog uspjeha".

S Floride, predsjednik je otputovao za Camp David, gdje će se sastati s britanskim premijerom Tonyjem Blairom, koji je na putu za Sjedinjene Države. Britanija je najveći američki saveznik u koaliciji protiv Iraka. Predsjednik Bush je kazao da je koalicija ujedinjena oko zajedničkog cilja – slobodnog i mirnog Iraka, te da je predana njegovoj obnovi. "Pomoći ćemo iračkom narodu da otkrije prednosti i preuzme dužnosti samouprave. Oblik novi institucija proizići će iz iračke kulture i izbora njegovog naroda. Jedno je sigurno – 24 milijuna Iračana predugo je živjelo pod nasilnom zločinačkom bandom, koja se prozvala vladom".

Britanski će premijer, kako se očekuje, pozvati predsjednika da glavnu ulogu u upravljanju poslijeratnim Irakom da Ujedinjenim narodima.

XS
SM
MD
LG