Linkovi

Prije osvajanja Bagdada, obračun s iračkim paravojnim snagama  (26/3/03) - 2003-03-26


Američki su vojni dužnosnici priopćili da će koalicijske snage u Iraku prije napada na Bagdad pokušati razbiti otpor iračkih paravojnih snaga. Paravojne snage, među kojima su i Saddamu lojalni Fedajini, napadaju pozadinu koalicijskih snaga u napredovanju i njihove linije opskrbe. U međuvremenu, na periferiji Bagdada začule su se nakon sumraka nove eksplozije. Ranije su irački dužnosnici priopćili da su američke rakete pogodile jednu stambenu četvrt, pri čemu je ubijeno najmanje 14 ljudi. Glasnogovornik američkog Središnjeg zapovjedništva izjavio je da se o ovoj tvrdnji vodi istraga.

Američke i britanske snage i dalje se nalaze oko 90 kilometara južno od iračkog glavnog grada. Izvori u američkoj vojsci kažu da postoje dokazi da su Iračani minirali mostove oko Bagdada. U međuvremenu, opažen je veliki konvoj iračke Republikanske garde, koji se kreće prema američkim marincima sjeverno od Nasirije. Međutim, glasnogovornik američkog Središnjeg zapovjedništva odbacio je ovo izvješće, rekavši da južno od Bagdada nema značajnijih pokreta Republikanske garde. Ranije su dužnosnici Pentagona priopćili da su američke snage ubile do 300 iračkih vojnika u žestokim borbama, nakon što su sinoć napadnute u blizini Najafa, više od 100 kilometara južno od Bagdada.

Britanski premijer Tony Blair izjavio je da će britanske snage podržati Iračane koji se pobune protiv Saddama Husseina. Gospodin Blair je kazao da je jučer u Basri došlo do ograničene pobune civila. Britanski vojni dužnosnici kažu da su stanovnici ovog pretežito šiitskog grada počeli napadati pripadnike Saddamove stranke Baath i druge iračke borce. Iračke su snage odgovorile granatiranjem. Glavna iračka šiitska oporbena skupina, čije je sjedište u Iranu, sada poziva irački narod da se pripremi za pobunu protiv Saddama Husseina.

Žestoke pješčane oluje ometaju američke zračne udare, jer slaba vidljivost čini letenje vrlo opasnim. Mornarički časnici s nosača zrakoplova Kitty Hawk kažu da piloti ne mogu zbog pješčanih oluja uzlijetati u svoje misije. Koalicijske snage opremljene su posebnim naočalama i odijelima, koji ih štite od efekata vjetra, koji nosi pijesak brzinom do 80 kilometara na sat.

U južni Irak stigao je prvi veliki konvoj s humanitarnom pomoći, no koalicijske snage nastoje otvoriti put za nove pošiljke. Konvoj od sedam kamiona, pod pratnjom američkih vojnika, stigao je iz Kuvajta u luku Umm Qasr, donoseći prijeko potrebnu vodu i hranu. Jake pješčane oluje i problemi u osiguravanju južnih područja usporavaju napore na dostavljanju dodatnih količina pomoći. Američki i britanski dužnosnici kažu da je luka Umm Qasr sada sigurna, no borbe se i dalje vode oko Basre, u kojoj nema čiste vode.

XS
SM
MD
LG