Linkovi

Jedan od ugovora za obnovu Iraka dobila bivša tvrtka dopredsjednika Cheneya (26/3/03) - 2003-03-26


Iako rat u Iraku traje tek nekoliko dana američka vlada je privatnim kompanijama već podijelila ugovore za poslijeratnu obnovu Iraka. Među prvim kompanijama koje su dobile takav ugovor je i bivša tvrtka sadašnjeg američkog dopredsjednika Dicka Cheneya – Halliburton Company. Gospodin Cheney je bio direktor te tvrtke od 1995. do 2000. godine, a nakon izbora 2000.godine, kada je postao američki dopredsjednik, odrekao se svih mogućih profita kroz tvrtku Halliburton.

Halliburtonov odjel pod imenom The Kellogg Brown&Root napravio je ugovor s inžinjercima američke vojske da ugasi požare na naftnim izvorištima u Iraku te da po hitnom postupku sanira iračku naftnu infastrukturu. Ranije je predsjednik Bush od Kongresa zatražio da se 489 milijuna dolara iz saveznog proračuna usmjeri za troškove obnove iračkih naftnih postrojenja, a veći dio tog novca dobit će upravo Halliburton i njegovi poslovni suradnici.

Ta će tvrtka, inače, biti u najboljoj poziciji da dobije najveći dio posla oko dugotrajne rekonstrukcije naftne infrastrukture što će biti najunosniji posao. Istodobno se saznaje da je u USAID, odnosno - Američka agencija za međunarodnu obnovu i razvoj - već dodijelila jedan ugovor firmi SSA iz Seattle-a za upravljanje lukom Umm Qasr, a USAID planira sklopiti još nekoliko ugovora, uključujući i jedan vrijedan 600 milijuna dolara za opću obnovu poslijeratnog Iraka. Halliburton je jedna od kompanija koje su se prijavile za ovaj posao.

XS
SM
MD
LG