Linkovi

Prethodnica koalicijskih snaga oko 80 kilometara od Bagdada (25/3/03) - 2003-03-25


Koalicijske snage, predvođene Sjedinjenim Državam, približavajući se glavnom iračkom gradu, Bagdadu, napadaju jednu od Saddamovih najbolje branjenih linija na bojišnici. Na tim se položajima nalaze pripadnici Republikanske garde, koji su okružili grad, te zapovjednici koalicijskih snaga upozoravaju da je pred njima možda jedna od najtežih bitaka u ovom ratu.

Prethodnica koalicijskih kopnenih snaga, Treća divizija američke vojske, nalazi se nekih 80 kilometara udaljena od Bagdada. General Stanley McChrystal iz Združenog stožera američke vojske kaže da su savezničke snage 320 kilomatara unutar iračkog teritorija te da nailaze na sporadičan otpor. Geneal McChrystal navodi da se već izvode napadi na postrojbe Republikanske garde južno od glavnog iračkog grada, a zračni se napadi i dalje fokusiraju na ključne ciljeve povezane s iračkim čelništvom kako bi se spriječila opasnost od balističkih raketa te kako bi se oslabila snaga postrojbi Republikanske garde i Specijalne Republikanske garde.

Bagdad je i dalje pod snažnim zračnim udarima, a napredovanje koalicijskih snaga bilo je u zastoju zbog pješčanih oluja. Vidljivost je ponovno jedva nekoliko stotina metara, a za danas ili sutra najavljuje se dolazak velike pješčane oluje koja posebno ometa uporabu helikoptera.

Pentagon je identificirao dvojicu pilota helikoptera Apache, oborenog u borbama južno od Bagdada. Piloti, 30-godišnji David Williams s Floride te 26-godišnji Ronald Young Jr. iz Georgie, irački su zarobljenici. U Bagdadu je iračka televizija prikazala snimku dvojice zarobljenih vojnika i priopćila da je riječ o posadi Apachea koji je, tvrdi iračka strana, srušen kad je upao u vatru sa zemlje jugozapadno od Bagdada. Reuters javlja da se prema snimci čini da su ta dvojica vojnika dobro, a na snimci ništa nisu govorili niti su ispitivani. U iračkom zarobljeništvu se nalazi još pet američkih vojnika, koji su zarobljeni u nedjelju.

U međuvremenu Saddam Hussein se ponovno pojavio na iračkoj televiziji s porukom da će Irak uskoro pobijediti svoje neprijatelje. Medjutim, kao i u prethodnim njegovim istupima upitno je radi li se o starim snimcima, napravljenim prije nego su neke od zgrada u kojima se nalaze Saddamove palače, prvog dana rata bile pogodjene s bombama koje mogu probiti bunkere. Zanimljivo je to da u svojoj poruci irački predsjednik uopće nije spomenuo da su američkim postrojbama naneseni nedjeljni gubici niti je bilo riječi o zarobljenicima. To svakako navodi na pomisao da je poruka snimljena još prije nekoliko dana, jer iračka vlada ne propušta niti jedanu priliku ili situaciju za vođenje ratnu propagandu, pa i služeći se zarobljenicima ili snimcima ubijenih američkih vojnika.

U međuvremenu je zamjenik iračkog premijera Tariq Aziz uvjeravao novinare u Bagdadu da je Saddam Hussein dobrog zdravlja te da ima punu kontrolu nad vojskom. No, u Pentagonu misle drugačije i ističu da su vidljivi znaci o slamanju iračkog zapovjednog lanca. Prema generalu McChrystalu postoje dokaze o tome da se zapovijedi izdaju, ali ne i da se izvršavaju.

Borbe se vode na još nekoliko lokacija. Na jugu, u gradovima Nasarija i Basra, dok su koalicijski zrakoplovi napali iračke snage u blizini Kirkuka, ključnog grada za snabdijevanje naftom na sjeveru zemlje.

U Washingtonu, američki državni tajnik Colin Powell ističe kako uopće ne sumnja da će, ukoliko mu to bude u interesu, Irak uporabiti kemijsko oružje protiv oporbenih šiita na jugu, da bi, potom, za to okrivio Sjedinjene Države. Danas bi u Kongresu predsjednik Bush trebao i službeno predstaviti svoj zahtjev za dopunskih 75 milijardi dolara, namijenjenih vodjenju rata u Iraku, jačanju domovinske sigurnosti u Sjedinjenim Državama, te za humanitarne operacije i obnovu Iraka.

U Kairu su članovi Arapske lige usvojili rezoluciju kojom se traži trenutno povlačenje koalicijskih snaga iz Iraka.

XS
SM
MD
LG