Linkovi

Muškarci i žene, dolari i centi (26/3/03) - 2003-03-25


Najnoviji podaci američkog Ureda za statistiku pokazuju da zaposlene Amerikanke ostvaruju napredak u profesijama u kojima tradicionalno dominiraju muškarci, no da još uvijek - statistički gledano - imaju manje izglede od svojih muških kolega za ulazak u najviše platne razrede.

Prema danas objavljenom izvještaju Ureda za statistiku, žene također imaju veće izglede za život u siromaštvu od muškaraca.

Izvještaj je sastavljen na temelju statistika o muškarcima i ženama starijim od 15 godina, koji su 2001. bili zaposleni na puno radno vrijeme. Podaci pokazuju da barem 16 posto zaposlenih muškaraca zarađuje najmanje 75 tisuća dolara godišnje, dok kod žena takvu zaradu ostvaruje njih tek 6 posto. Gotovo 20 posto muškaraca, ali tek 12 posto žena, zarađuje između 50 i 75 tisuća dolara godišnje.

Podaci također pokazuju da je 2001. gotovo 13 posto žena i 10 posto muškaraca u Sjedinjenim Državama živjelo u siromaštvu.

Savezni Ured za statistiku priopćio je da su žene prešle muškarce u barem jednoj radnoj kategoriji - na profesionalnim položajima kao što su upravitelji, menedžeri i direktori – nalazi se 34 posto žena, no 30 posto muškaraca.

Ipak, statistike pokazuju da su žene i muškarci još uvijek na radnom mjestu uglavnom podijeljeni po spolnim linijama. Žene obavljaju 79 posto činovničkih poslova, a muškarci – 91 posto poslova u preciznoj proizvodnji i obrtu.

XS
SM
MD
LG