Linkovi

Iračke mine otkrivaju posebno dresirani delfini (26/3/03) - 2003-03-25


Zaboravimo na čas projektile na precizno navođenje, bespilotne špijunske letjelice i drugo high-tech naoružanje! Američka vojska uz obalu južnog Iraka, na prilazima luci Umm Qasr, namjerava kao minolovce uposliti posebno trenirane delfine, koji za tu priliku već stižu iz jednog akvarija na Floridi.

Luka Umm Qasr važna je za opskrbu Iraka humanitarnom pomoći, što se smatra jednim od važnih ciljeva vojne kampanje koalicijskih snaga.

Američki i britanski vojnici pripremaju obalno područje za dolazak dragocjenih životinja, koje će se u lovu na mine i druge eksplozivne naprave poslužiti svojim prirodnim sonarnih sposobnostima.

"Delfini stižu posebnim transportnim zrakoplovom, koji je predviđen za prijevoz životinja. Nalaze se u bazenima; može se reći da putuju vrlo udobno. Kad stignu, servirat će im se posebno spremljena hrana, s mnogo vitamina" - izjavio je agenciji Reuters kapetan američke ratne mornarice Mike Tillotson.

Delfini su dresirani za otkrivanje mina. Oni im ne prilaze, već u blizini ostavljaju marker, nakon čega minama pristupaju ronioci koji ih deaktiviraju.

XS
SM
MD
LG