Linkovi

Iskustva jednog novinara-zarobljenika iz zaljevskog rata 1991. (26/3/03) - 2003-03-24


Sada, kad se zna da su neki američki vojnici zarobljeni u Iraku, Amerikanci se pitaju kako se ti ljudi osjećaju, što im predstoji te što oni mogu očekivati. Naš novinar Greg Lamotte izvještavao je tijekom Zaljevskog rata 1991. godine za televizijsku mrežu CNN. Tada je proveo nekoliko dana u iračkom zarobljeništvu i za naš program govori o svom iskustvu.

Gospodin Lamotte bio je uhvaćen zajedno sa svojim snimateljem i odvezen prema Basri. "Kada sam došao u južni Irak, nekih 20-tak kilometara unutar zemlje, naišao sam na veću skupinu iračkih vojnika na jednoj cesti koja vodi iz Kuvajta u Irak. Zaustavili su naše vozilo i naredili nam da izađemo iz automobila. Uperili su nam puške u glave te su nam rekli da sjednemo u rov. Nakon nekih sat vremena odvedeni smo u jedan objekt, nekih desetak kilometara daleko u pustinji. Jedan irački pukovnik, koji je dobro znao engleski, ispitivao nas je osam sati. Uglavnom je vikao i urlao na nas govoreći kako smo zli, te nas je optužio da smo ubojice žena i djece. Mi smo govorili da smo novinari. Tu su nas držali četiri dana. Radilo se o zastrašujućem iskustvu jer smo u blizini mogli čuti pucnjavu i bombardiranje oko Basre".

Gospodin Lamotte dodaje da suosjeća s američkim vojnicima koji su uhvaćeni jer će nedvojbeno biti podvrgnuti najgoroj torturi, onoj koju će sami sebi nanijeti. "Oni su preplašeni na smrt. Oni ne znaju što će se dogoditi s njima . Vjerojatno su uvjereni da će, s obzirom na ozbiljnost ovog rata, biti zlostavljani dan-dva, da bi mogli biti prebačeni u neki zatvor i biti ubijeni. Moje iskustvo mi govori da ste do trećeg dana u zarobljeništvu potpuno potrošeni od straha da biste potom prestali brinuti o tome hoće li vas ubiti. Više vas brine to što ćete provesti dosta vremena u nekom iračkom zatvoru. Moj kamerman i ja razmatrali smo mogućnost bijega, provjeravali smo naše okruženje, ali na kraju nismo to učinili. Petog dana prebačeni smo helikopterom u Bagdad gdje smo ostali još jedan dan. Sljedeći dan preuzeli su nas djelatnici Crvenog križa. Odveli su nas u hotel u kojem se nalazilo 40-tak novinara uhvaćenih u Iraku, a od tamo su prebačeni autobusom u Jordan".

XS
SM
MD
LG