Linkovi

Američke oklopne snage prešle Eufrat (23/3/03) - 2003-03-23


Američke oklopne snage su prešle rijeku Eufrat te napreduju prema Bagdadu. Od kuvajtske granice do Bagdada ima oko 500 kilometara, američke su snage prešle sinoć više od polovicu puta – bez velikih problema, i bez znatnog otpora neprijatelja.

Od vijesti iz Bagdada – tamo je i sinoć nastavljeno bombardiranje, nakon čega je dobar dio grada ostao bez struje. Grad je obavijen gustim dimom – iračka je vojska zapalila neke od obrambenih položaja kako bi omela američko zrakoplovstvo, u biranju ciljeva.

U vezi situacije oko Basre, na jugu Iraka, američki zapovjednik koalicijskih snaga general Tommy Franks izjavio je da ne namjerava napadati taj grad jer – kako se čini – u njemu nema velikih iračkih snaga. U okolici Basre Amerikancima se predalo oko tisuću iračkih vojnika. Od početka vojne akcije, američkim se snagama predalo ukupno oko dvije tisuće iračkih vojnika.

Kako iz Pentagona javlja Alex Belida, američki vojni analitičari brzinu napredovanja dijelom pripisuju slabom otporu iračkih snaga. Okršaji s iračkim snagama su ograničeni i brzo se rješavaju u korist saveznika. Još nema tragova uporabe kemijskog ili biološkog oružja od strane Iračana. Istovremeno, tisuće iračkih vojnika su dezertirale ili su se predali američkim ili britanskim snagama.

Jači otpor – tvrde analitičari - očekuje se s približavanjem saveznika glavnom gradu Iraka, gdje se, po informacijama dužnosnika Pentagona, nalaze i najelitnije iračke snage, odane režimu Sadama Huseina.

Glasnogovornica Pentagona Victoria Clark pak ističe da se situacija, unatoč dosadašnjeg uspješnog odvijanja operacije “Iračka sloboda”, može vrlo brzo promijeniti. O sudbini Sadama Huseina ništa detaljnije se još uvijek ne zna.

Američki dužnosnici se još uvijek nadaju da bi moglo doći do političke promjene u Bagdadu i prije dolaska savezničkih snaga. Naime, u tajnosti se vode pregovori o eventualnoj kapitulaciji iračkih vojnih zapovjednika. Ministra obrane Donald Rumsfeld je čak izrazio nadu da bi upravo vojni vrh mogao likvidirati ili zbaciti s vlasti Sadama Huseina, ako je još uvijek živ.

S druge strane, nitko više ne želi špekulirati o tome koliko će još trajati put do Bagdada. Dosadašnje napredovanje je bilo brzo, ali je – zbog turskog neslaganja - propao plan o upućivanju većih kopnenih snaga podržanih oklopnim sredstvima, koje su trebale pojačati pritisak na Bagdad, dolazeći sa sjevera, preko turskog teritorija. Na tom području, značajnom zbog bogatih naftonosnih polja, trenutno operiraju, koliko je poznato, samo američki “specijalci”.

U sjevernom Kuvajtu – rakete zemlja-zrak Patriot uništile su sinoć jedan irački projektil tipa Scud, koji je bio ispaljen prema bazi američkih snaga.

******

U međuvremenu – u Kuvajtu, u napadu na pozadinsku bazu 101. padobranske divizije američke vojske ranjeno je 13 američkih vojnika. Nakon napada pritvoren je jedan američki vojnik - kako se navodi, istražitelji sumnjaju da je on odgovoran za napad. Pojedinosti o ovom napadu su još uvijek vrlo oskudne, no čini se da je netko ubacio ručnu bombu u šator zapovjednika postrojbe.

******

Televizijska mreža Sky News javlja da su u zasjedi u središnjem području Iraka poginula četiri američka vojnika. Ove žrtve još nisu povtrđene od američkih vojnih vlasti.

Britanske vojne vlasti izvješćuju o sudaru dvaju vojnih helikoptera, nad Perzijskim zaljevom. U nesreći je poginulo šest britanskih i jedan američki vojnik. Ovaj incident rezultat je nesretnog slučaja, a ne neprijateljskog djelovanja iračke strane.

******

Iračka je televizija jučer prikazala sastanak Saddama Husseina sa svojim čelni suradnicima. Irački je predsjednik pohvalio borbenu spremnost oružanih snaga.

Iračko ministarstvo zdravstva tvrdi da američko ratno zrakoplovstvo gađa civilne ciljeve, te da je u dosadašnjim napadima, navodno bilo teško ranjeno oko 200 građana. Mnogi od ranjenih – tvrdi irački dužnosnik – su djeca. Zapovjednici američke zračne kampanje protiv Iraka tvrde da su jedini ciljevi – vojni ciljevi, te vladini objekti. Američka strane nije željela komentirati iračke navode o civilnim žrtvama.

Arapska televizijska mreža al-Jazeera javila je da je u Basri, u američkom bombardiranju, navodno poginulo 50 ljudi. Prikazane su snimke razrušene zgrade za koju se tvrdilo d aje bolnica te leševi nekoliko osoba, uključivši nekoliko djece. Okolnosti pogibije ovih žrtava nisu mogle biti potvrđene iz neovisnih izvora.

******

Američke vojne vlasti istražuju iranske tvrdnje da je američki projektil tipa Tomahawk pogodio jedno iransko naftno postrojenje uz granicu s Irakom, pri čemu su ranjene dvije osobe. Iran tvrdi da se incident dogodio u mjestu Abadan, 50 kilometara istočno od Basre. Američko državno tajništvo dobilo je iransku poruku preko Švicarske. Washington tvrdi da istražuje iranske navode, a Bijela je kuća priopćila da će strogo potšivati iranski suverenitet i teritorijalni integritet.

******

Najnovije ankete pokazuju da u američkoj javnosti jača podrška vladi, u vezi vođenja rata u Iraku. Međutim, predsjednik Bush je u jučerašnjoj redovitoj radio-poruci naciji izjavio da “ne treba očekivati brzu i laku pobjedu.” “Ratovanje na teškom terenu Iraka, u zemlji koja je prilično velika, bit će teško”, rekao je predsjednik. On je dodao da će Amerika, nakon rata, učiniti sve što može kako bi pomogla narodu Iraka da izgradi stabilnu i slobodnu zemlju.

Bez obzira na proti-ratne prosvjede – koji su i jučer održani u svim većim američkim gradovima – ankete pokazuju da vladu u iračkoj krizi podržava najmanje 70 posto građana. Anketa koju je proveo dnevnik New York Times pokazuje da je samo u posljednjih nekoliko dana podrška Bijeloj kući narasla za 20 posto. Jedna britanska anekta pokazuje da većina Britanaca – oko 56 posto - podržava vladu Tonyja Blaira, u njezinim naporima da se sa vlasti zbaci irački diktator i da se Irak razoruža. 26 posto ispitanika smatra da je politika britanske vlade “preoštra.”

XS
SM
MD
LG