Linkovi

Turski komandosi ušli u sjeverni Irak (22/3/03) - 2003-03-22


Oko tisuću turskih komandosa ušlo je u sjeverni Irak iz istočnih turskih pokrajina Silopi i Hakkari. Njihov pokret u izravnoj je suprotnosti s američkim željama da se turska vojska ne uključuje u vojne akcije u sjevernom Iraku.

U Washingtonu vlada zabrinutost da bi ulaskom turske vojske u Irak mogao izbiti sukob između turskih snaga i iračkih Kurda, jer su neke kurdske skupine već najavile da će se suprotstaviti bilo kakvoj turskoj "invaziji", a takvi sukobi bili bi vrlo loše primljeni u javnosti.

Državni tajnik Colin Powell izjavio je da ne vidi potrebu ulaska turskih snaga u Irak. Ne postoje naznake da su Ankara i Washington postigli sporazum o ovom pitanju, prije ovog turskog vojnog poteza. Američki su diplomati počeli razgovore s turskom stranom, kako bi se napeta situacija na granici smirila.

Sjedinjene su Države zabrinute i stoga što bi prisutnost turskih vojnika mogla dovesti do incidenata između američke i turske vojske. Turski ministar vanjskih poslova Abdullah Gul izjavio je kako Turska želi imati svoje snage u tom području da bi spriječila val izbjeglica da stignu na tursku granicu te da bi onemogućila Radnički stranku Kurdistana da iskoristi rat u Iraku kako bi ponovo pokrenula svoju borbu za neovisnost Kurdistana.

XS
SM
MD
LG