Linkovi

CIA vjeruje da je snimka Saddamova govora autentična (21/3/03) - 2003-03-21


Prema riječima analitičara američke Središnje obavještajne agencije CIA-e, video-snimka govora Saddama Husseina emitiranog nakon prvog savezničkog napada na Bagdad vjerojatno je autentična. Kako je kazao jedan dužnosnik, analizom je zaključeno da je glas na snimku vjerojatno pripada Saddamu, no iz video-trake se ne može zaključiti je li Saddam preživio bombardiranje, jer se ne može utvrditi kada je traka snimljena. Inače, nagađalo se da se na snimku vidi neki od Saddamovih dvojnika.

Ruski predsjednik Vladimir Putin upozorio je da bi rat protiv Iraka mogao destabilizirati bivše sovjeske republike, te da bi iračka kriza mogla prerasti iz lokalnog sukoba u prijetnju regionalnoj sigurnosti. U međuvremenu, ruski ministar vanjskih poslova Igor Ivanov najavio je da Rusija namjerava od Ujedinjenih naroda tražiti da se izjasni o legalnosti akcije u Iraku.

Francuska i Nizozemska odbacile su američki zahtjev da protjeraju iračke diplomate osumnjičene za špijunažu. Francuska vlada je priopćila da to neće učiniti zbog zabrinutosti za francuski suverenitet, dok Nizozemska ne vidi razloga za takav potez. Sjedinjene Države zatražile su od 60 zemalja diljem svijeta da protjeraju iračke diplomate zbog strahovanja da se bave špijunažom. Washington je u međuvremenu također pozvao druge zemlje da zatvore iračka diplomatska predstavništva i protjeraju iračke diplomate koji predstavljaju režim Saddama Huseina. Predsjednik Bush je također naredio američkoj vladi da zamrzne svu iračku imovinu u Sjedinjenim Državama za dobrobit iračkog naroda.

XS
SM
MD
LG