Linkovi

NYT: U Bagdadu - stanovništvo se sprema za najgore (18/3/03) - 2003-03-18


Svi američki listovi jutros velik prostor posvećuju govoru predsjednika Busha i iračkoj krizi:

Washington Post u analizi predsjednikovog govora ističe da će se on u srijedu, kada ističe ultimatum Saddamu Husseinu, morati još jednom obratiti naciji. Naglašava se da je sinoćnji govor gospodina Busha bio kulminacija nečega što je otpočelo još prije više od godinu dana, kada je predsjednik nazvao Irak, Sjevernu Koreju i Iran – osovinom zla. Post objavljuje da bi predsjednik u idućih nekoliko dana mogao zatražiti od Kongresa odobrenje za ratni trošak od oko 80 milijardi dolara te da bi se dio tog novca utrošio i za početne radove na rekonstrukciji Iraka.

New York Times opisuje život u Bagdadu, gdje višemilijunsko stanovništvo čeka ono najgore – rat! Radnje se zatvaraju, prave se zalihe hrane i vode, redovi za benzin su ogromni, a mnogi od šest milijuna žitelja glavnog iračkog grada vjeruju da će američka vojska biti poražena. Jer, tako kažu irački dužnosnici, od kojih su neki, za svaki slučaj, poslali svoje obitelji izvan Bagdada, dok istodobno pozivaju ostale gradjane da nigdje ne idu i da ostanu u svojim kućama.

Christian Science Monitor, pak, piše o američkim vojnicima smještenim u Kuvajtu koji ističu da su vremenske prilike u tom dijelu svijeta najveći neprijatelj. Pješčane oluje su prava noćna mora za nas – ističu pripadnici jedne logističke postrojbe koji moraju, bez obzira na vrijeme ili situaciju na bojištu dostaviti vojnicima svakodnevne potrepštine – od streljiva do paste za zube. Napominju da su se već nekoliko puta izgubili u tim pješčanim olujama, odnosno da su dijelovi konvoja naprosto zalutali, jer se ništa nije vidjelo.

XS
SM
MD
LG