Linkovi

Rat u Iraku: Dokaz istrošenosti Ujedinjenih naroda ili neuspjeh američke diplomacije? (18/03/03) - 2003-03-18


Predsjendik Bush u svojem je sinoćnjem govoru pripremao naciju za rat. On je govorio o mogućnosti terorističkih napada na američkom tlu i pozvao je iračke vojne snage na predaju. Od jednog kraja zemlje do drugoga, sve novine imale su nešto za reći kao odgovor na predsjednikov govor. Idemo najprije na sjeveroistok zemlje, gdje Boston Globe piše: "Samo bi nepopravljiv optimist mogao pomisliti da će Sadam odgovoriti na Bushev ultimatum odlaskom iz Iraka. Unatoč tome, bijeg tog diktatora bilo bi najbolje moguće rješenje. Predsjednik Bush u svojem je govoru pokušao opravdati odluku za ulazak u rat, no nema sumnje da bi se Amerika nalazila u znatno boljem položaju da je Bush bio u stanju postići medjunarodni koncenzus."

Tisuće i tisuće milja na zapadu, na Guamu,Pacific Daily News zabrinut je za američke vojnike: "Postavljeni nas rok dovodi na sam rub rata. Nažalost, to znači da su naši supruzi, supruge, sinovi i kćeri korak bliže borbama. Sada je vrijeme da im pružimo punu podršku, molitve i štovanje."

Rat - težak neuspjeh američke diplomacije?

No, američki su mediji i dalje vrlo podijeljeni po pitanju rata. Recimo – Baltimore Sun prosvjeduje: "Ovo je krivi rat. Kriv je kao načelo, no - što je još važnije – kriv je i iz razloga praktične politike. Trošak koji će Sjedinjene Države morati snositi tijekom slijedećih godina bit će ogroman. Amerika je razljutila prijatelje na svakom kontinentu. Činjenica da moramo pribjeći ratu predstavlja težak dokaz neuspjeha američke diplomacije."

No, s druge strane, čitamo i drugačija mišljenja: Indianapolis Star iz Indiane smatra da je “rat opravdan u potrazi za mirom.” "Predsjednik pravilno primjenjuje američki autoritet u interesu sigurnosti. Sjedinjene su Države strpljivo kročile svakom diplomatskom stazom kako bi se postiglo Sadamovo svrgavanje. Što se tiče onih koji postavljaju pitanja o američkoj odluci da krenu u rat bez odobrenja Ujedinjenih naroda, gospodin Bush je pravilno primjetio da Sjedinjene Države imaju suvereni autoritet da uporabe silu u svrhu vlastite nacionalne sigurnosti.(...) To je lutrija za kojom Amerika mora posegnuti…

U glavnome gradu, Washington Post naziva irački sukob “Pitanjem volje”, dajući predsjedniku Bushu za pravo što inzistira da se Saddam sučeli s “ozbiljnim posljedicama”, na koje je Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda odavno jednoglasno pristalo…No,New York Times nalazi da se radi o “ratu na ruševinama diplomacije”, štoviše: "Rat koji se vodi bez potrebe…bez podrške Ujedinjenih naroda…bez tradicionalnih saveznika…"

Ujedinjeni narodi nisu ni izbliza dosegli viziju svojih osnivača

Los Angeles Times smatra da se možda krećemo ka “nekom nesigurnom cilju”, no Wall Street Journal naziva ovaj rat “pravednim i potrebnim” te podsjeća da je Sadam 12 godina vukao svijet za nos glede oružja. .. Capital Times iz Madisona, u Wisconsinu odbacuje pomisao o sukobu, dodajući: "Ukoliko dodje do rata, to neće biti rat koji bi ijedan promišljeni američki predsjednik mogao poželjeti. Štoviše, radit će se o promašenoj misiji koju vodi zabrinjavajuće mala “koalicija voljnih”, čija se većina stanovnika protivi tom ratu…"

No, Republican American iz Connecticuta piše: "Poput Lige naroda, koja je izgubila kredibilitet jer nije uspjela djelovati protiv nacističke Njemačke, fašističke Italije niti imperijalističkog Japana – Ujedinjeni su narodi istrošena organizacija koja nikad nije niti izbliza dosegla viziju svojih osnivača….

XS
SM
MD
LG