Linkovi

Tajanstvena bolest širi se iz Azije u ostatak svijeta (17/3/03) - 2003-03-17


Nakon što je Svjetska zdravstvena organizacija upozorila na širenje nepoznate bolesti iz Azije, američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti, iz Atlante, izdao je tijekom vikenda upozorenje o ograničavanju putovanja u vezi s tajanstvenom bolešću, nalik upali pluća, od koje je dosad umrlo sedam osoba u Aziji i dvije u Torontu. I međunarodni zdravstveni stručnjaci pojačavaju napore da zadrže širenje bolesti, koja se, kako izgleda, najlakše širi među medicinskim djelatnicima, koji skrbe za oboljele, te najbližim članovima obitelji.

Brzo širenje izvan granica područja na kojima je prvo izbila, - u Hanoju, te, potom, Hong Kongu i Singapuru - postaje ozbiljna prijetnja jer zaraženi putuju na udaljena mjesta u svijetu. U subotu je, s leta iz New Yorka za Singapur, tijekom presjedanja u Frankfurtu, u Njemačkoj, u bolnicu odvezen jedan liječnik sa simptomima akutne bolesti dišnog sustava, dok su drugi putnici privremeno bili stavljeni u karantenu. Radilo se o liječniku koji je prije nekoliko dana skrbio za jednog oboljelog pacijenta u Singapuru, a potom je prisustvovao stručnom skupu liječnika u New Yorku, gdje su i primjećeni znaci oboljenja.

U Sjedinjenim Državama i u Europi još nije zabilježen niti jedan slučaj, ali su u Torontu umrli majka i sin, a još je dvoje članova iste obitelji oboljelo, nakon što se, kako se smatra, majka zarazila tijekom posjeta Hong Kongu.

Slučajeve bolesti prijavili su Kina, Hong Kong, Indonezija, Filipini, Singapur, Tajland i Vijetnam. Većina oboljelih su medicinski djelatnici - samo u Hong Kongu gotovo pedesetak, a u Hanoju najmanje tridesetak - tako da stručnjaci tvrde da se infekcija širi kapljično, zrakom, ali samo u vrlo bliskim kontaktima.

U Hrvatskoj je Ministarstvo zdravstva od jučer ujutro u svim zračnim lukama u zemlji uvelo pojačani nadzor putnika koji dolaze iz zemalja u kojima su se pojavili simptomi smrtonosne atipične upale pluća. Za danas je najavljen sastanak preventivnog zdravstvenog stožera koji će pokušati dobiti šire informacije o toj bolesti i, ako je moguće – poduzeti odgovarajuće mjere.

Epidemiolozi tvrde da još ne mogu potvrditi da se radi o povezanoj epidemiji iste bolesti; dapače, još se ne zna niti radi li se o bakterijskoj ili virusnoj zarazi. Ukoliko je uzročnik virus, trebat će još nekoliko dana laboratorijskih testiranja, prije nego što bi bio potvrđen. Dok su se antibiotici pokazali nedjelotvorni u liječenju, hongkonške bolnice izvješćuju djelomični uspjeh uporabom anti-virusnih lijekova kod nekih pacijenata.

Kroz povijest, područje južne Kine je bilo česti izvor novih sojeva virusa gripe, kako izgleda zbog lakog mutiranja virusa na peradi, koji bi se potom širili na ljude.

XS
SM
MD
LG