Linkovi

LAT: Azorski summit - odraz propasti diplomacije (15/3/03) - 2003-03-15


U jutrošnjem američkom tisku, kao što se može očekivati, iračko pitanje zauzima središnje mjesto. "Los Angeles Times" piše da summit američkog, britanskog i španjolskog čelnika na Azorima, kao i najava da će predsjednik Bush uskoro objaviti smjernice za konačnu izraelsko-palestinsku nagodbu, praktično šalju poruku o propasti diplomacije u vezi s iračkom krizom.

Summit na Azorima će, piše losanđeleski list citirajući dužnosnike Ujedinjenih Naroda i američke administracije, popločati put ratu. Dužnosnici svjetske organizacije, piše u članku, tvrde da su Sjedinjene Države postupno izgubile psihološku prednost zbog tri događaja: francuske objave da će staviti veto na novu rezoluciju, koja je efikasno ugasila želju manjih zemalja da stanu na stranu Amerike; odbijanja turskog parlamenta da američkim postrojbama dozvoli otvaranje sjeverne bojišnice; te, izbjegavanja i Meksika i Čilea da osiguraju glasove koji bi u konačnici dali devet potrebnih glasova u Vijeću sigurnosti.

Prema "Los Angeles Timesu", ukoliko ne dođe do nekog obrata u posljednjem trenu, kratko iza summita na Azorima uslijedit će američki ultimatum Saddamu Husseinu da ode u egzil ili da se sučeli s posljedicama svoje odluke.

"New York Times" skreće pažnju na domaću političku scenu vrlo opširnim člankom posvećenim ministru pravosuđa Johnu Ashcroftu. Birokratsko reorganiziranje vlade, potaknuto pitanjem domaće sigurnosti, pobjednikom je učinilo upravo ministra pravosuđa, piše "Times". On je prigrabio kontrolu nad Agencijom za nadzor alkohola, duhana i vatrenog oružja, a riješio se odgovornosti za dva područja koja su od njegovog ministarstva napravila predmet podsmijeha i poruge - sustava uzbunjivanja objavom boja, te imigracije.

Posljednjih mjeseci, piše “New York Times”, gospodin Ashcroft, nekad smatran perifernim, čak nespretnim, igračem u administraciji, ne samo da se pokazao sjajnim borcem u areni birokracije, nego je čak i popravio svoje nategnute odnose s predsjednikom Bushom, koji ga je upravo nedavno pohvalio. Neki domaći političari, međutim, kako navodi “Times”, brinu da su i gospodin Ashcroft i ministarstvo pravosuđa "potpuno izvan kontrole".

XS
SM
MD
LG