Linkovi

Summit na Azorima - 'posljednja prilika za mir' (15/3/03) - 2003-03-15


Predsjednik Bush sutra će se na Azorima sastati s čelnicima Britanije i Španjolske. Taj se sastanak opisuje kao posljednji pokušaj da se dobije podrška Ujedinjenih naroda za vojnu akciju protiv Iraka i posljednja šansa da se izbjegne rat.

Jednodnevni summit u američkoj zračnoj bazi na Azorima održava se u trenutku kada su, kako se čini, diplomatski napori u Vijeću sigurnosti na rubu kolapsa.

Glasnogovornik Bijele kuće Ari Fleischer rekao je: "Vrlo se brzo bližimo posljednjim diplomatskim trenucima. Svrha ovoga summita je da se diplomaciji pruži posljednja prilika."

Na summit nije pozvana niti jedna od zemalja, koje se protive vojnoj akciji protiv Iraka, ili još nisu donijele odluku o tome hoće li podržati predloženu novu rezoluciju. To pokazuje da su Bijela kuća i njeni britanski i španjolski saveznici gotovo digli ruke od zadobivanja podrške za svoj prijedlog. Gunter Pleuger, njemački veleposlanik u svjetskoj organizaciji ukratko je kazao: "Nismo postigli nikakvu suglasnost o predloženoj rezoluciji."

Bijela kuća razmatra mogućnost da, ukoliko se ništa ne promijeni preko vikenda, odustane od glasanja u Vijeću sigurnosti i postavi ultimatum Iraku. Glasnogovornik Bijele kuće odbacio je novi kompromisni prijedlog Čilea, kojim bi Bagdad dobio još nekoliko tjedana da objasni št ose dogodilo sa svim biološkim i kemijskim oružjem, za koje tvrdi da je odavno uništeno. U međuvremenu, Gvineja, koja trenutno predsjedava Vijećem sigurnosti, najavila je da Vijeće nije zakazalo nikakav novi sastanak o Iraku.

XS
SM
MD
LG