Linkovi

NYT: Francuska odbacila kompromisni prijedlog Londona čak i prije samog Iraka (14/3/03) - 2003-03-14


Iz današnjeg tiska izdvajamo sumorne prognoze sudbine američko-britansko-španjolske rezolucije o Iraku. Pod naslovom “Rezolucija je, čini se, osuđena na propast”, Washington Post bilježi da je šest takozvanih “neodlučnih” članica Vijeća sigurnosti odbacilo čak i kompromisni plan koji je ponudio London. “Izgledi su vrlo slabi…” za dobijanje devet glasova podrške rezoluciji koja otvara put u rat, ocjenjuje – prema pisanju lista – jedan visoki dužnosnik američke administracije.

Predstavnici Bijele kuće izvješćuju da se nastavljaju pripreme za predsjednikovo obraćanje naciji, nakon okončanja diplomatske procesa. Govor bi obuhvatio konačni “ultimatum Saddamu da izbjegne rat”, što bi trebao biti i znak međunarodnim dužnosnicima, stranim diplomatima i novinarima koji žele napustiti Irak da će rat započeti – piše Washington Post.

Bijela kuća – čini se – gubi nadu u pridobijanje većine u Vijeću sigurnosti, te će se i bez tih glasova okrenuti ratu – piše New York Times. Predstavnici administracije ponovo optužuju Francusku zbog zastoja u Vijeću, a glasnogovornik Bijele kuće primjećuje da je Francuska odbacila britanski kompromisni prijedlog i prije nego li je to učinio sam Irak – piše newyorški list.

XS
SM
MD
LG