Linkovi

Capitol Hill: Je li Francuska još uvijek 'prijateljska zemlja'? (17/3/03) - 2003-03-14


U Americi se posljednjih tjedana često govori o odnosima s europskim saveznicima, u svjetlu diplomatskog zastoja u Vijeću sigurnosti koji je povezan s iračkom krizom. Francuska i Njemačka protive se američko-britanskom prijedlogu da se irački režim razoruža silom, nakon što je Saddam Hussein posljednjih 12 godina izigravao svoje međunarodne obveze. O razlikama između tradicionalnih saveznika raspravlja i američki Kongres, na svjedočenju u Odboru Zastupničkog doma za međunarodne odnose.

Članovima odbora u petak se obratila Elizabeth Jones, dotajnica u Državnog tajništvu, odgovorna za odnose s europskim državama te zemljama Euroazije. Upitana koliko su razlike između Amerike i Europe zaista stvarne, te koliko će dugo trebati da se podjele koje su rezultat iračke krize prevladaju, Elizabeth Jones je rekla:

"Problemi s kojima se susrećemo u odnosu na naše saveznike iz Europe često se preuveličavaju. Većina europskih država, barem njih 18, snažno podržava američku politiku. Oni, kao i mi, smatraju da je došlo vrijeme da Irak konačno ispuni svoje obveze. Pogotovo su se u svojoj podršci istakle države Središnje i Istočne Europe, koja zbog vlastite povijesti shvaćaju važnost slobode, shvaćaju važnost suprotstavljanja diktaturi. Razlike postoje u odnosu na tek nekoliko europskih zemalja, koje su doduše glasne, ali to – kao što sam rekla – nisu jedine zemlje u Europi. Francuska i Njemačka su zapravo u manjini."

Bereuter: Francusku ne bi trebalo smatrati prijateljskom zemljom

Međutim, izvjestan animozitet prema Francuskoj se u Americi posljednjih tjedana može osjetiti – zbog protivljenja te zemlje oštrim mjerama protiv Iraka. Takav osjećaj bio je očit i u izlaganju kongresmena Douga Bereutera, člana Odbora Zastupničkog doma za međunarodne odnose. Obraćajući se visokoj dužnosnici State Departmenta, kongresmen Bereuter je rekao:

"Ne očekujem da se izjasnite o ovome što ću reći, za vas kao diplomata to ne bi bilo dobro. Međutim, ja kao kongresmen mogu slobodno reći što mislim. Ja mislim da Francuska, ili barem njezin predsjednik, želi marginalizirati Sjedinjene Države, želi marginalizirati NATO savez – u korist samostalnog europskog vojnog aranžmana. Ako nas, na političkom planu, Francuska tretira kao neprijatelja, mislim da je mi ne bismo trebali smatrati prijateljskom zemljom. Nadam se da ste vi, koji radite u diplomaciji, svjesni toga, te da ćete na taj način i postupati."

Naravno, kongresmen Doug Bereuter tek je jedan od 435 članova Zastupničkog doma, iako – ako je suditi po pisanju američkog tiska – njegovo mišljenje o Francuskoj dijele mnogi, barem iz većinske Republikanske stranke. Ima naravno i suprotnih stajališta. Primjerice, zastupnica Marcy Kaptur, iz Demokratske stranke, nedavno je u Zastupničkom domu održala kraći govor - i to na francuskom jeziku! – u kojem se ispričala francuskom narodu za – kako je rekla, a prenijela mreža C-SPAN – “nacionalističku atmosferu u Americi vis-a-vis njihove zemlje.”

Jones: Ono što nas povezuje s Europom mnogo je važnije nego trenutne razlike u vezi Iraka

Dotajnica u državnom tajništvu Elizabeth Jones izjavila je na kraju svog izlaganja za međunarodne odnose da bez obzira na neslaganja u vezi Iraka, “Ameriku i Europu povezuje mnogo više toga no što ih razdvaja.”

"Povezuju nas temeljne vrijednosti koje su nam zajedničke, te shvaćanje da na svjetskoj sceni moramo surađivati kako bi se te vrijednosti ostvarile. Te vrijednosti su – poštovanje ljudskih prava, demokracija, tržišna ekonomija... Bez obzira na sadašnje razlike u vezi Iraka, mi izvrsno surađujemo na nizu područja – jedno od njih je rat protiv terorizma, gdje nema razlika u stajalištu da se treba ustrajati u borbi protiv terorističkih mreža."

XS
SM
MD
LG