Linkovi

Uhićenje Sholeha Sadija (13/3/03) - 2003-03-13


Qasema Sholeha Sadija, istaknutog advokata, sveučilišnog profesora i ranije zastupnika u iranskom parlamentu, uhitile su, 24. veljače, iranske vlasti. Prema organizaciji Amnesty International, bilo mu je dozvoljeno tek nekoliko kraćih telefonskih poziva obitelji. Šest dana nitko nije s njim uspio doći u kontakt. Nije mu bilo dozvoljeno da vidi svog odvjetnika. Drži ga se u zatvoru bez da je protiv njega, kako izgleda, poveden ikakav pravni postupak.

Gospodin Sadi je bio uhićen na teheranskom aerodromu, kada se vratio iz Francuske. Tamo je otišao 6. prosinca prošle godine, nakon što je bilo objavljeno njegovo otvoreno pismo iranskom vrhovnom čelniku, ajatolahu Sayedu Ali Khameneiju. U pismu, profesor Sadi stavlja pod upit legitimnost Khamenijeve vladavine i kritizira njegovu politiku, optuživši ga da podriva napore za uspostavom demokracije opetovano preokrećući odluke iranskog parlamenta.

Navodeći da režim ekstremističkih islamskih klerika nastavlja tlačiti političke neistomišljenike i zastrašivati tisak, gospodin Sadi je napisao: "Vi ste se tvrdoglavo suprotstavljali reformskom pokretu u Iranu od njegovog nastanka." Gospodin Sadi je istaknuo da "velika većina građana živi ispod granice siromaštva" zato što je ekonomija poharana korupcijom i rastrošnom potrošnjom vlade". Bogatstvo iranskog naroda, napisao je, daje se državama koje su pokrovitelji terorizma, poput Sirije i Sudana, te terorističkim organizacijama, poput Hamasa. Gospodin Sadi navodi kako je Khamenei osudio "velik dio iranskog naroda i mnoge disidente" koji bi željeli poboljšanje odnosa sa Sjedinjenim Državama.

Gospodin Sadi jedan je od rastućeg broja Iranaca, koji se zatvara zbog kritiziranja iranskog islamskog klerikalnog režima. U studenom 2002, sveučilišni profesor Hashem Aghajari bio je osuđen na smrt zbog pozivanja na okončanje represivne islamske vladavine. Osuda je izvela na ulice tisuće prosvjednika, koji su se našli pod napadom i policije i radikalnih islamskih huligana. Gnjev javnosti natjerao je vladu da Aghajariju zajamči novo suđenje.

Zatvorivši Qasema Sholeha Sadija i druge političke protivnike, iranski tvrdolinijaši ne pokazuju ni moć ni hrabrost, nego slabost i strah. Oni se boje dozvoliti iranskom narodu da progovori. No, Iranci neće biti ušutkani.

XS
SM
MD
LG