Linkovi

Djeca pušača češće kod zubara! (13/3/03) - 2003-03-12


Roditelji koji puše moraju svoju djecu češće voditi zubaru! Istraživanje, koje su proveli znanstvenici sa Sveučilišta Rochester u New Yorku pokazalo je, naime, da se djeci izložena duhanskom dimu zubi kvare više nego djeci u nepušačkim obiteljima.

Prema riječima pedijatra Andrea Alignea, koji je vodio istraživanje, izloženost duhanskom dimu gotovo udvostručuje opasnost od karijesa na mliječnim zubima djece.

Iako je uvriježeno mišljenje da karijes izaziva preveliko uživanje slatkiša, istraživanje je pokazalo da “rupe u zubima” zapravo izaziva bakterija, koja ponekad dospijeva u usta mališana čak i putem majčinih poljubaca. Ta bakterija stvara mliječnu kiselinu, koja dovodi do karijesa.

Izloženost duhanskom dimu smanjuje otpornost tijela prema infekcijama, pa su djeca roditelja-pušača znatno osjetljivija na razne bolesti, od upale grla do karijesa.

Rezultati istraživanja pokazali su da četvrtina djece s pokvarenim zubima ne bi razvila karijes da nisu bili izloženi duhanskom dimu.

Istraživanje, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Američke medicinske udruge, obuvatilo je 3.500 djece u dobi između 4 i 11 godina.

XS
SM
MD
LG