Linkovi

Sabor manjinama onemogućio dvostruko pravo glasovanja na lokalnim izborima (11/3/03) - 2003-03-11


Izmjenama Zakona o izboru članova predstavničkih tijela jedinica lokalne i regionalne samouprave hrvatski parlament onemogućio je pripadnicima nacionalnih manjina ustavom dopušteno dvostruko pravo glasovanja. Predstavnici manjina najavljuju tužbu Ustavnom sudu RH.

Na redovnim i dopunskim lokalnim izborima manjine neće imati dvostruko pravo glasovanja što dopušta članak 15. hrvatskog Ustava. Najjača opozicijska stranka danas je predložila da na lokalnim izborima birači mogu glasati ili za manjinske ili za stranačke liste. Taj HDZ-ov amandman na Zakon o izboru predstavničkih tijela lokalne i regionalne samouprave u Saboru je dobio potreban broj glasova.

Cuhnil: Manjine se moraju odreći svojih općih prava

"HDZ-ovim amandmanom manjinama se ukida opće pravo glasa" - komentirala je zastupnica Zdenka Cuhnil, predstavnica češke i slovačke manjine u Saboru. "Ako si manjinac, ako želiš sačuvati identitet, korijene, kulturu - ti se automatski moraš odreći svih ostalih prava, znači općeg prava. Ustav RH omogućio je manjinama da pored općih mogu ostvariti i posebna prava. Opće pravo glasa je ovim narušeno. Klub zastupnika manjina sutra će se sastati i sigurno ćemo ići s ustavnom tužbom i tražiti zaštitu manjinskih prava jer su ona ovim do kraja narušena" - rekla je Cuhnil.

Pupovac: Ciljano i smišljeno, nikako slučajno

Predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac smatra da su u HDZ-u i strankama koje su podržale amandman bili svjesni da se njegovim prihvaćanjem osporava i mogućnost da novi izborni zakon regulira ustavno pravo manjina da uz opće imaju i posebno biračko pravo. "Mislim da je to ciljano i smišljeno. Ciljano - da bi se opstruirala provedba dopunskih izbora. Smišljeno - jer se na ovaj se način na mala vrata otvara rasprava o pozitivnoj diskriminaciji, čime HDZ i oni koji su digli ruku uz HDZ zapravo žele kazati da su protiv pozitivne diskriminacije u ostvarivanju biračkog prava. Tako se želi poništiti članak 15. Ustava i relevantne odrebe Ustavnog zakona o nacionalnim manjinama. I to sasvim sigurno nije slučajno" - rekao je Pupovac za Glas Amerike.

Zeleno parlamentarno svjetlo HDZ-ovu amandmanu problematizira dopunske izbore kojima se dopunjuju rezultati lokalnih izbora iz svibnja 2001. Snagom Ustavnog zakona o nacionalnim manjinama dopunski izbori trebaju se održati do 21. ovog mjeseca.

"Dopunski se izbori neće moći održati. Ne zaboravimo da su na izbore za jedinice lokalne samouprave izašli i predstavnici manjina i Hrvati. Tko će sada glasati za manjinske liste? Onaj tko je već jednom dao svoj glas više neće moći izaći, a dio manjinaca je glasao za opće liste. Kako će se sada znati tko ima pravo ponovo glasati na dopunskim izborima ako je on već jednom to pravo iskoristio na redovnim izborima za vijeća gradova i općina" - pita Zdenka Cuhnil.

Prema zakonu nacionalne manjine u tijelima lokalne i regionalne samouprave moraju biti srazmjerno zastupljene svugdje gdje imaju značajan udio u strukturi stanovništva. Iako mu se vlada protivila, saborsko onemogućavanje dvostrukog prava glasovanja predstavnici manjina tumače kao pokušaj opstrukcije njihova participiranja u lokalnoj vlasti.

O najnovijem razvoju dogadaja vezanim uz ovu teme poslušajte emisije Glasa Amerike na hrvatskom jeziku koje se emitiraju tri puta dnevno. i .

XS
SM
MD
LG