Linkovi

Turska vojska podržala Sjedinjene Države (5/3/03) - 2003-03-05


Turska vojska podržala je stav vlade da Sjedinjenim Državama treba omogućiti korištenje turskih vojnih baza za potrebe rata protiv Iraka.

Zapovjednik glavnog stožera turske vojske, general Hilmi Ozkok izjavio je danas da bi bilo bolje da Turska bude angažirana u tom ratu, nego da ostane po strani.

Turski parlament odbacio je američki zahtjev.

******

Francuska i Rusija najavile su da neće dozvoliti usvajanje nove rezolucije o Iraku u Vijeću sigurnosti.

Francuski ministar vanjskih poslova Dominique de Villepin izvijestio je o ovoj odluci nakon današnjih pariških razgovora sa svojim ruskim i njemačkim kolegama Igorom Ivanovim i Joschkom Fischerom.

Gospodin de Villepin je kazao da će Francuska i Rusije, kao stalne članice Vijeća sigurnosti, preuzeti punu odgovornost za ovo pitanje.

U Washingtonu, Bijele kuće je izrazila uvjerenje da će nova rezolucija, koju su predložile Sjedinjene Države, Britanija i Španjolska, biti usvojena.

******

Organizacija islamske konferencije se na izvanrednom sastanku u Kataru izjasnila protiv mogućeg rata s Irakom. 57 zemalja članica ove organizacija također je pozvalo sve islamske zemlje da ne sudjeluju u bilo kakvoj vojnoj akciji usmjerenoj protiv sigurnosti i teritorijalnog integriteta Iraka ili bilo koje druge muslimanske zemlje.

Konferencije je također izrazila protivljenje miješanju u unutaranje poslove Iraka.

Sastanak u Kataru je, inače, zasjenio verbalni napad iračkog predstavnika na kuvajtskog delegata. Čelnik iračke delegacije nazvao je kuvajtskog kolegu “majmunom” i “izdajicom”.

XS
SM
MD
LG