Linkovi

Korak bliže prema vojnim tribunalima za osumnjičene teroriste (1/3/03) - 2003-03-01


Pentagon je objavio načelni popis kaznenih djela za koje se može teretiti osumnjičene pripadnike al-Qaide pred posebnim vojnim tribunalima. No, ministar obrane Rumsfeld kaže da se isti popis može upotrijebiti i za kazneno gonjenje iračkih vlasti za ratne zločine u slučaju novog sukoba.

Načelni popis kaznenih djela, dugačak 19 stranica, uključuje djela kao što su terorističke aktivnosti, ubojstvo, silovanje, osakaćivanje i otmica i jasno je da je sastavljen kako bi se mogao primjenjivati na pripadnike al-Qaide i drugih terorističkih organizacija, uključujući 650 osumnjičenih terorista koji su zatvoreni u američkoj mornaričkoj bazi u zaljevu Guantanamo na Kubi.

Ministar obrane Donald Rumsfeld upozorio je, međutim, da objavljivanje tog popisa ne znači da će suđenja uskoro početi. “To samo znači”, rekao je, “da smo korak bliže suđenjima”. Dužnosnici Pentagona kađu da je popis objavljen upravo sada kako bi na njega pravovremeno mogle reagirati razne pravne i druge organizacije. Na popisu se nalaze i djela, koja bi se, kako se čini, mogla primijeniti na vlasti u Iraku, ukoliko dođe do rata. Među njima su korištenje bojnih otrova i živih štitova, do čega bi, Pentagon brine, moglo doći u ratu protiv Iraka. Ministar obrane Rumsfeld priznao je da bi se neka kaznena djela s popisa mogla primijeniti protiv iračkih vlasti.

Predsjednik Bush odobrio je korištenje posebnih vojnih sudova za suđenja strancima osumnjičenim za terorističke aktivnosti nakon terorističkih napada na New York i Washington. Iako Pentagon još uvijek radi na pojedinostima provođenja takvih suđenja, predsjednik sam treba odabrati osobe koje će biti izvedene pred takve tribunale. Dužnosnici Pentagona kažu da u tome nema potrebe žuriti, dok se nastavlja ispitivanje osumnjičenika, kako bi se spriječili budući napadi.

XS
SM
MD
LG