Linkovi

CSM: Na rubu rata - malo preostalih izlaza (27/2/03) - 2003-02-27


U jutrošnjim izdanjima američkih novina prevladavaju teme vezane za ratne pripreme i međunarodne diplomatske pokušaje da se invazija na Irak izbjegne.

Kad god predsjednik Bush kaže da će Saddam Hussein biti razoružan, – sa, ili bez rata –, malo tko u svijetu sumnja u tu izjavu; ono što ima sve manje i manje izgleda je dio izjave u kojem se kaže ‘bez rata’ ”– piše Christian Science Monitor. Prozor za miroljubivo rješenje ubrzano se zatvara, ocjenjuje bostonski list u tekstu pod naslovom “Na rubu rata - malo preostalih izlaza”.

Među razlozima za to je činjenica da Saddam Hussein ne pokazuje znake spremnosti na promjenu ponašanja; drugi je razlog taj što je američki cilj smjena režima u Bagdadu, a ne samo iračko razoružanje; i treći razlog koji navodi Christian Science Monitor je taj što predsjednik Bush nije u pripremnoj fazi uspio pridobiti zemlje koje bi mu pomogle ostvariti cilj bez rata.

Los Angeles Times bilježi nagovještaj značajne podrške koju bi Sjedinjene Države mogle dobiti od Pakistana. Eventualna podrška te islamske zemlje američkom nacrtu rezolucije o Iraku mogla bi u “Bushov tabor” privući i druge ključne zemlje – smatra vodeći kalifornijski list. Pakistansko približavanje uslijedilo je usporedo s meksičkim nagovještajem približavanja Washingtonu. Sjedinjene Države “pojačale su diplomatski pritisak na ključne članice vijeća iz Afrike i Latinske Amerike” – navodi Los Angeles Times.

XS
SM
MD
LG