Linkovi

Sjedinjene Države će djelovati zajedno sa svojim saveznicima (25/2/03) - 2003-02-25


Ako Saddam Hussein ne razoruža Irak od oružja za masovno uništenje, kao što je to naloženo od strane Ujedinjenih naroda - razoružat će ga Sjedinjene Države, zajedno s drugim zemljama koje su na to spremne. Prema riječima predsjednika Georga Walkera Busha, “ ako na rat budemo prisiljeni, oslobodit ćemo narod Iraka od okrutnog i nasilnog diktatora.” Od Iraka je bilo zatraženo da se odrekne oružja za masovno uništenje i da prekine program koji razvija takvo oružje, pod uvjetima prekida vatre nakon rata u Perzijskom zaljevu 1991. godine. Irak, međutim, nije surađivao. U studenom prošle godine Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda jednoglasno je prihvatilo Rezoluciju 14 – 41, koja je dala Iraku još jednu, posljednju šansu da se razoruža mirnim putem, ili se “sučeli s ozbiljnim posljedicama.”

Posljednjih 12 godina, Saddam Hussein nije izvjestio o sudbini ogromnog arsenala smrtonosnog biološkog i kemijskog naoružanja. Tijekom tih 12 godina, Husseinov režim je radio na prikrivanju materijala za proizvodnju oružja, te na skrivanju ili zastrašivanju ključnih iračkih znanstvenika. Saddam Hussein je u istom razdoblju nastojao doći do opreme potrebne za proizvodnju kemijskog, biološkog i nuklearnog oružja. Tu je naravno i iračka povezanost s teroristima. Viši članovi iračke obavještajne službe i teroristička mreža Osame bin Ladena, al – Qaida, susreli su se najmanje osam puta od početka 90-tih godina. Irak je poslao stručnjake za pravljenje bombi i krivotvorenje dokumenata da rade sa al-Qaidom. Irak je obučavao članove al-Qaide u rukovanju kemijskim i biološkim oružjem. Velika je opasnost ta, što bi Saddam Hussein mogao proslijediti iračko oružje za masovno uništenje teroristima koji se ne bi dvoumili da ga upotrijebe.

Rat ili mir, pitanje je na koje odgovor leži u rukama Saddama Husseina. Njegov je izbor očit – razoružati se ovog trenutka, ili pretrpjeti ogromne posljedice. “Vojna akcija je posljednja opcija Sjedinjenih Država”, rekao je predsjednik Bush, ali “vjerovati u razum i suzdržanost Saddama Husseina nije jedna od opcija. Negiranje i beskrajno čekanje pred rastućom opasnošću nisu opcije.” “Amerika i naši saveznici”, dodao je predsjednik Bush, “pozvani su još jednom da obrane mir pred jednim agresivnim tiraninom, i mi smo tu obvezu prihvatili. Mi ne vjerujemo da su sloboda i nezavisnost poklon Amerike svijetu; vjerujemo da su to božji pokloni čovječanstvu, i za ugnjetani narod Iraka, narod o čijim životima se mi brinemo,… dan slobode se približava.

XS
SM
MD
LG