Linkovi

Danas dodjela Grammyja (23/2/03) - 2003-02-23


Američka akademija za snimljenu glazbu održat će danas 45-tu godišnju dodjelu glazbenih nagrada Grammy u dvorani Madison Square Garden u New Yorku.

Nagrada Grammy je najprestižnija američka nagrada za glazbena dostignuća, a ove godine će se dodjeljivati u 104 kategorije.

Pjevačica, skladateljica i gitaristica Sheryl Crow je jedini ženski kandidat u kategoriji najbolji rock album s albumom “C’Mon, C’Mon”. Njeni konkurenti su Bruce Springsteen s alumom “The Rising”, njegovim osvrtom na terorističke napade iz 2001, bivši pjevač grupe Led Zeppelin Robert Plant s albumom “Dreamland” inspiriranim bluesom, Elvis Costello s albumom “When I Was Cruel” te grupa Tonic s albumom “Head On Straight”. Shery Crow ponovno se pojavljuje u kategoriji najbolja ženska vokalna rock izvedba, uz Mellissu Etheridge, Avril Lavigne, Bonie Raitt i Susan Tedeschi.

U konkurenciji za najbolju mušku vokalnu rock izvedbu bitka se vodi između muzičkih legendi Davida Bowiea, Elvisa Costella, Petera Gabriela, Roberta Planta i Brucea Springsteena. Za najbolju grupnu rock izvedbu u konkurenciji su veterani grupe U2 i Aerosmith te mlađi sastavi Creed, Coldplay, 3 Doors Down, Tonic, te duet pjevača grupa Nickelback i Saliva – Chad Kroegera i Josey Scotta.

Rock sastav Bon Jovi iz savezne države New Jersey nominiran je za najbolju grupnu pop izvedbu. Ta kategorija uključuje raznolike sastave kao što je teksaška punk grupa Bowling For Soup, The Dave Matthews Group i No Doubt. Grupa ‘N Sync je također u konkurenciji, što je jedna od rijetkih nominacija za vrlo popularne takozvane “dječačke grupe”. Tinejdžerske pop dive su također slabo zastupljene.

U konkurenciji za najbolju žensku vokalnu pop izvedbu pop princeza Britney Spears natječe se s Avril Lavigne, Pink, Norah Jones i Sheryl Crow. Pjevač klasičnog rocka i folka James Taylor bi mogao biti sentimentalni favorit za nagradu za najbolju mušku pop izvedbu, koja uključuje još dvije legende Stinga i Elton Johna, kao i pridošlice John Mayera i Craig Davida.

U glavnim ritam i blues kategorijama zastupljeni su hip-hoperi i pjevač balada. Za najbolji rap album favoriti su Nelly s albumom Nellyville i Eminem i njegov “The Eminem Show”. Tu ju i Ludacris i njegov “Word of Mouf”, Mystical s albumom “Tarantula” i Pety Pablo i album “Diary of a Sinner: 1st Entry”.

U kategoriji najboljeg ritam i blues albuma natječu se India.Arie s “Voyage To India”, Joe s albumom “Better Days”, Musiq i njegov album “Juslisen”, Raphael Saadiq s albumom “Instant Vintage” i novi kanadski izvođač Remy Shand, predstavnik neo-soul usmjerenja. Za najbolji suvremeni ritam i blues album natjecatelji su Ashanti s albumom pod istim naslovom, Brandy s albumom “Full Moon”, Faith Evans i album “Faithfully”, Floerty s albumom “Floetic” i Me’shell Ndegocello s albumom “Cokie: The Anthropological Mixtape”.

Natjecatelji u konkurenciji najbolje muške ritam i blues izvedbe su Joe, R. kely, Musiq, Remy Shand i Usher, a od ženiskih izvođaca nominirane su Ashanti, Mary J. Blige, eartha, Jill Scott i Aliyah koja je prošle godine poginula u zrakoplovnoj nesreći.

Nagrade Grammy u najvažnijim kategorijama bit će dodjeljene tijekom ceremonije 23. veljače koja će biti prenošena uživo putem elevizije. Po prvi put, za prijenos trosatne priredbe koristit će se televizijska tehnologija High Definition Surround Sound.

XS
SM
MD
LG