Linkovi

Harmony - mjesto s 'ekološkom savješću' (23/2/03) - 2003-02-23


Orlando, grad na Floridi u kojem se nalazi Disneyworld, ne privlači samo mnoge turiste, već i nove stanovnike iz svih krajeva Sjedinjenih Država. U područje Orlanda svakoga dana doseljava preko tisuću ljudi. Novi stanovnici, naravno, trebaju mjesta za stanovanje, uz koja ide i nova infrastruktura. Sve to, pak, predstavlja opterećenje za okoliš. Međutim, jedno novo mjesto izgrađeno u okolici Orlanda ulaže posebne napore na očuvanju prirode.

Greg Golgowski sam sebe naziva “ekološkom savješću” mjesta Harmony u blizini Orlanda.

"Harmony ima mnogo ambicija na planu ekološki odgovornog razvoja. Moj je posao da pratim te ambicije i olakšam njihovo ostvarivanje," dodaje.

Harmony je novo mjesto u središnjem dijelu Floride. Ima dva prirodna jezera, terene za golf, osnovnu školu, srednju školu i brojne nove stambene objekte, koji se još uvijek grade. Međutim, za sada nema niti jednog jedinog stanovnika. Greg Golgowski je direktor gradskog ureda za zaštitu okoliša. Zadatak mu je zaštititi prirodu na mjestu novoga grada, koji se diže na bivšem poljoprivrednom zemljištu. Harmony će imati 15 tisuća stanovnika i protezat će se na 4.500 hektara. Gospodin Golgowski kaže da bi veći dio tog zemljišta trebao ostati očuvan, bilo u obliku netaknute prirode ili gradskih parkova. Harmony se već naziva “ekološki inteligentnim mjestom”. Gospodin Golgowski objašnjava što to zapravo znači.

"Na primjer, naše ulične svjetiljke osvjetljavaju samo ulicu ispod sebe, za razliku od običnih svjetiljki koje raspršuju svjetlost u raznim smjerovima. Zbog takve rasvjete se, recimo, u velikim urbanim sredinama noću ne vide zvijezde. Naše svjetiljke su bolje i zato jer štede energiju. Nadalje, bijela tehnika koju ugrađujemo u nove kuće također troši manje energije od standardne," kazao nam je.

Prema riječima gospodina Golgowskog, o zaštiti prirode vodilo se računa od samog početka, kada se planirao raspored mjesta Harmony.

"Harmony ima dva velika jezera. Na Floridi je običaj da se u neposrednoj blizini jezera, na samoj obali, grade kuće. Kod nas neće biti tako. Naša su jezera zaštićena pojasom šume. Uz to, na jezerima neće biti dozvoljeni čamci s benzinskim motorom, kako bi voda ostala čista. I naše terene za golf okružili smo velikim parkom," opisuje nam.

Gospodin Golgowski već dvadest godina prati razvoj urbanih sredina oko Orlanda. Kako kaže, građevinari sve više vode računa o zaštiti prirode, no Harmony će u tome biti pravi uzor.

XS
SM
MD
LG