Linkovi

Film tjedna: 'Gods and Generals' (22/2/03) - 2003-02-22


U kinima se ovoga tjedna pojavilo ostvarenje pod naslovom “Gods and Generals” odnosno “Bogovi i generali”. Radnja filma odvija u vrijeme američkog građanskog rata, a produkcijom se pozabavio medijski inovator i zaljubljenik u povijest – Ted Turner.

General američke vojske Robert E. Lee kaže predsjedniku Abrahamu Lincolnu da neće povesti snage Unije protiv južnjačkih država koje su se odcijepile i formirale Konfederaciju.

Film “Bogovi i generali” do u detalje oslikava te ključne trenutke iz američke povijesti od prije 140 godina. Događaje koji su doveli do najkrvavijeg rata i najveće podjele u američkoj povijesti. Producent Ted Turner osobno je financirao ovaj 90 milijuna dolara “težak” projekt. Osnivač kablovske televizijske mreže CNN već je financirao televizijski film o američkom građanskom ratu, potsjećamo na mini-seriju iz 1993. godine pod naslovom “Gettysburg”.

"Posebno sam zainteresiran za povijest jer što je bolje razumijemo, bolje ćemo razumjeti sadašnjost i budućnost. Uvijek sam se bavio poviješću. Američki građanski rat je izuzetno važan u našoj povijesti, a ove detalje nam još nitko nije ispričao," rekao je gospodin Turner.

Robert Duvall igra ulogu južnjačkog generala Roberta E. Leea. Ovaj Oscarovac je čak i daleki rođak slavnog južnjačkog generala.

"Mislim da je bio izuzetno zanimljiv, kompleksan lik. želio sam ovu ulogu zato jer smatram da je ranije bila pogrešno igrana. Želio sam vidjeti mogu li je ja odigrati bolje nego što su to drugi činili u prošlosti," kazao je.

Na strani Juga bio je i general Thomas “Stonewall” Jackson, izuzetno religiozan čovjek, kojeg igra Stephen Lang.

"Svaki odnos koji je Jackson imao u svom životu, svaki korak koji je poduzeo, bio je pod utjecajem njegovog odnosa s Bogom. Pokazali smo kakav je on bio, bez romantiziranja ili netočnosti," rekao je.

Scenarist i redatelj filma Ron Maxwell, koji je režirao i mini-seriju “Gettysburg”, priznaje da bi neke od scena i stavovi mogli razljutiti dio publike. Međutim, on smatra da priču treba ispričati onakvom kakava je, bez obzira na današnje političko raspoloženje.

"Shvaćam da ratni barjak Konfederacije izaziva duboke osjećaje kod ljudi. razumijem kako mnogi Amerikanci afričkog podrijetla kao i mnogi bijelci nalaze da ih te slike duboko bole i pogađaju. Iako sam svjestan svega toga, zaista sam pokušao to ostaviti po strani, zato jer to nema nikakve veze s generacijom iz 1860-tih," izjavio je.

Jeff Daniels, koji igra ulogu pukovnika američke vojske, odnosno snaga Sjevera, Joshue Lawrencea Chamberlaina, vjeruje da je povijest bitaka iz 19. stoljeća još uvijek relevantna.

"Čak i kada prolazimo kroz ono kroz što prolazimo danas, mislim da nam prošlost može pomoći, dajući nam osjećaj za ovu zemlju i kroz što je sve ona prošla, što je sve trebalo da bismo stigli do ovog gdje smo danas, i možda, što je važno što treba sačuvati. Mislim da ovaj film može barem pomoći u objašnjenju zašto imate ono što imate," smatra Jeff Daniels.

Film “Bogovi i generali” snimljen je na mjestima gdje su zaista vođene neke od opisanih bitaka američkog građanskog rata. U bitkama sudjeluju na tisuće američkih građana, odjevenih u autentične odore Unije i Konfederacije, koji inače svake godine obilježavaju uspomene na građanski rat inscenacijom bitaka iz njakrvavijeg doba američke povijesti – američkog gradjanskog rata.

XS
SM
MD
LG