Linkovi

Bush o oslobođenju, a ne o osvajanju (21/2/03) - 2003-02-21


Napadi al-Qaide, 11. rujna 2001, pokazali su što teroristi mogu učiniti sa četiri zrakoplova, korištena kao oružje. Kao što je jasno rekao predsjednik George Walker Bush, "Nećemo čekati da vidimo što mogu učiniti s još smrtonosnijim oružjima."

Najveću opasnost danas predstavljaju odmetnuti režimi koji posjeduju ili se pokušavaju dokopati nuklearnog, kemijskog ili biološkog oružja. Ti režimi mogu koristiti takva oružja za ucjenu, teror ili masovna ubojstva. Oni ih također mogu proslijediti ili prodati svojim terorističkim saveznicima.

Tiranija Saddama Husseina, u Iraku, takav je režim. Prije dvanaest godina, on je pristao na razoružanje kao uvjet obustave Zaljevskog rata. Prije tri mjeseca, Vijeće sigurnosti Ujedinjenih Naroda dalo mu je posljednju šansu. Ali, kao što je rekao predsjednik Bush, "Saddam Hussein se ne razoružava; on obmanjuje."

Petog veljače, pred Ujedinjenim Narodima, američki državni tajnik Colin Powell izložio je činjenice: Saddam Hussein proizvodi kemijska oružja i posjeduje sve što je potrebo da ih iskoristi. On proizvodi i biološka oružja i ima načina da ih koristi. On je tajno pokušao pribaviti materijale potrebne za proizvodnju nukleranog oružja. I, konačno, Saddam Hussein pomaže i štiti teroriste, uključujući i pripadnike al-Qaide.

"Vojna sila je uvijek posljednja opcija Amerike," rekao je predsjednik Bush. "Ali, ako sila bude bila neophodna za razoružanje Iraka i za provođenje volje Ujedinjenih Naroda, ukoliko sila postane neophodna za osiguravanje Sjedinjenih Država i održavanje mira, onda će Amerika djelovati sa čvrstom nakanom i odlučno."

Predsjednik Bush je istaknuo da će Amerika "djelovati s prijateljima i saveznicima. … Mnoge su zemlje ponudile svoje postrojbe ili drugu podršku kako bi se razoružalo irački režim." Gospodin Bush je također izrazio optimizam da će "Vijeće sigurnosti Ujedinjenih Naroda djelovati u skladu sa svojim odgovornostima, i ovoga puta osigurati provođenje onoga što je naredilo Saddamu Husseinu da učini."

"U slučaju sukoba," rekao je gospodin Bush, "američke postrojbe će djelovati u skladu s najvišim moralnim tradicijama Sjedinjenih Država. Naša vojska će se boriti protiv iračkih ugnjetavača, a ne protiv iračkog naroda." Sjedinjene Države već pripremaju planove i zalihe kako bi hrana i druga humanitarna pomoć što brže pristigle iračkom narodu." "Američka vojska," rekao je predsjednik Bush, "ne bori se da bi osvojila, nego da bi oslobodila."

XS
SM
MD
LG