Linkovi

Kanli: Turska je očekivala 'čvršću' podršku NATO saveza (20/2/03) - 2003-02-20


Turska je vlada odgodila parlamentarno glasovanje kojim bi se dopustilo stacioniranje američkih trupa u Turskoj. Američke bi postrojbe brojale nekoliko tisuća, a pripremale bi se za rat u susjednom Iraku.

Premijer Abdullah Gul izjavio je da turski parlament neće dopustiti stacioniranje američkih postrojbi ukoliko ono ne bude popraćeno prihvatljivim paketom gospodarske pomoći. Turska navodno traži oko 50 milijardi dolara američkih zajmova i donacija, što je dvostruko veći iznos od onoga kojeg je ponudila Busheva administracija.

O trenutnoj smo situaciji razgovarali s Yusufom Kanliem, urednikom dnevnika Turkish Daily News, koji na engleskom jeziku izlazi u Ankari. On očekuje da će se sada između Turske i Sjedinjenih Država voditi intenzivni pregovori koji će rezultirati dogovorom. Gospodin Kanli predviđa da bi turski parlament u najskorije vrijeme mogao glasovati o postignutom dogovoru – možda već sutra, no sasvim sigurno do utorka. On je zabrinut zbog nesporazuma koji je u NATO savezu trajao dulje od mjesec dana, oko obrane Turske od eventualnog iračkog napada.

Yusuf Kanli također, smatra da Turska previše naglašava važnost američkog paketa gospodarske pomoći: "Ukoliko od toga napravite središnje pitanje, smatram da to šteti prestižu Turske, kao i turskom stavu glede odnosa sa Sjedinjenim Državama i ostalim saveznicima. To nije prikladno ponašanje. S druge strane, turski dužnosnici naglašavaju da Turska nije dobila kompenzaciju za rat u Zaljevu te stoga sada želi dobiti konkretna američka uvjeravanja da će ovaj puta nadoknadu dobiti."

Je li situacija koja je vladala u NATO savezu glede obrane Turske u slučaju iračkog napada – je li ona uzrujala tursku vladu?

Yusuf Kanli: Naravno da je uzrujala i tursku vladu i čitavu Tursku, stoga što smo smatrali da je NATO savez organizacija za zajedničku obranu svih svojih članica. Tri članice saveza izašle su s tvrdnjom da nije vrijeme da se razmišlja o obrani Turske i to u vrijeme dok Turska razmišlja o mogućem ratu protiv Iraka te o tome što bi Irak mogao učiniti; u vrijeme dok je Turska vrlo zabrinuta da bi do nje mogao stići veliki val izbjeglica iz Iraka, da bi moglo doći do potencijalnog napada na turski teritorij te da bi moglo doći do poremećaja ravnoteže u regiji. Turska jest očekivala da će njezine saveznice zauzeti čvršći stav.

U međuvremenu, Sjedinjene su Države poručile Ankari da je vrijeme da odluči hoće li dozvoliti razmještanje američkih snaga na turskom tlu za potrebe mogućeg napada na Irak. Glasnogovornik Bijele kuće Ari Fleischer rekao je da Turskoj “vrijeme istječe” i da odluku treba donijeti. Prema raspoloživim informacijama, Turska traži znatno više od 20 milijardi dolara u kreditnim jamstvima, koliko nudi Bijela kuća.

XS
SM
MD
LG