Linkovi

Kongresmen Gephardt - ponovno kandidat na predsjedničkim izborima (20/2/03) - 2003-02-20


Prelistavajući današnji američki tisak, vidimo da je među temama koje su privukle najviše pažnje – uključenje kongresmena Richarda Gephardta u natjecanje za sljedeće predsjedničke izbore. Los Angeles Times navodi da je bivši čelnik demokratske manjine u Zastupničkom domu Kongresa objavio kandidaturu u skromnom dijelu rodnog grada.

Obraćajući se pristašama, kongresmen Gephart je obećao uvođenje zdravstvene skrbi za sve zaposlene Amerikance, te stvaranje jedinstvenog mirovinskog osiguranja. Novi kandidat za Bijelu kuću je rekao da je svaki od njegovih prijedloga motiviran jednim ciljem – oživljavanjem sve lošije ekonomije, te pružanjem pomoći i sigurnosti Amerikancima da svojim radom ekonomski ojačaju. Istovremeno – navodi Los Angeles Times – kongresmen Gephardt je optužio predsjednika Busha za “stvaranje dužničke ekonomije”, a u vanjskoj politici – za “antagoniziranje mnogih u svijetu”.

Washington Post navodi da će se - 16 godina nakon prvog pokušaja - kongresmen Gephardt ponovo okušati u natjecanju za demokratsku nominaciju na predsjedničkim izborima 2004.godine. “Gospodin Bush nas je izolirao od svijeta, a na domaćem smo planu nasukani” – rekao je pretendent na predsjednički položaj. On je rekao da bi trebalo ukinuti odluku predsjednika Busha o smanjenju poreza u vrijednosti od 2 bilijuna dolara, te dio tih sredstva uporabiti za osiguravanje zdravstvene zaštite radnika i otvaranje novih radnih mjesta.

Christian Science Monitor također izvješćuje o najnovijem demokratskom kandidatu na predsjedničkim izborima, s tim što naglašava da je mogući rat s Irakom podijelio kandidate u dvije skupine, od kojih je jedna otvoreno anti-ratno raspoložena, dok je druga podržala predsjednikovu politiku prema Iraku.

Najoštriji protivnici rata su kongresmen Dennis Kucinich i bivša senatorica Carol Moseley-Braun, dok su četvorica demokratskih kandidata za Bijelu Kuću – kongresmen Richard Gephardt, te senatori Joseph Lieberman, John Kerry i John Edwards u kongresu podržali rezoluciju kojom se predsjedniku Bushu dopušta pokretanje vojnih operacija u Iraku – piše Christian Science Monitor.

XS
SM
MD
LG