Linkovi

Hershey čokolada


Generacijama vec, ime Hershey sinonimno je sa cokoladnim proizvodima u Americi i svijetu. Zahvaljujuci covjeku po imenu Milton Hershey koji je, 1894, osnovao Hershey Chocolate Company. Zvali su ga “Henryjem Fordom cokolade,” zbog njene masovne, ali kvalitetne, proizvodnje i cijene dostupne svakome.

Milton Hershey je rodjen 13. rujna 1857, na jednoj farmi u selu Derry Church, u sredisnjoj Pennsylvaniji. Odgojen u strogoj menonitskoj obitelji, Milton je vec nakon cetvrtog razreda skole bio poslan u mjesto Gap, da izuci zanat tiskara. Cetiri godine je tamo segrtovao dok nije u jedno vece mjesto Pennsylvanije, Lancaster, presao. I tu za jednog bombondziju raditi poceo. Rodila se ljubav, strast!, koja ce trajati cijeloga zivota. Miltonu je bilo tek 18 godina kad je u Philadelphiji bila otvorena njegova vlastita trgovina bonbonima.

Sest godina kasnije, Milton seli na zapad zemlje, u Denver, Colorado, i kod jednog tamosnjeg proizvodjaca uci umjetnost pravljenja karamela. U Lancaster se potom vraca, bila je 1886, i otvara vlastitu, uspjesnu tvornicu tog bonbona od przenog secera i mlijeka. Karamela obicna bila je Hersheyjeva ljubav najveca dok na Svjetskoj izlozbi u Chicagu, 1893, nije sreo onu - cokoladom prelivenu. I vidio sjajnu njemacku opremu za njenu proizvodnju kojoj jednostavno odoljeti nije mogao. Odmah po povratku u Lancaster, Hershey je svoju tvornicu karamela prodao, za milijun dolara, cijena tada, 1900. godine, upravo nevjerojatna! Govori najbolje o uspjehu njegovog dotadasnjeg businessa!!

U 43. godini zivota, Milton Herhsey posvecuje se potpuno – cokoladi. I 1903, u ruralnoj Pennsylvaniji, nedaleko Lancastera, gradi svoju novu tvornicu cokolade. Dovrsena dvije godine kasnije, koristeci najsuvremenije metode masovne proizvodnje, postat ce ona, vec pri kraju desetljeca, u svijetu najveca. S tvornicom usred bogatog mljekarskog kraja, samom okruzenom socnim, zelenim pasnjacima, prvi i logican izbor za Hersheyja i bila je - mljecna cokolada.

Luksuzna svicarska bila je jedina na trzistu do tada. Nakon par godina eksperimentiranja, uspjeha i neuspjeha, formula je konacno bila dobivena! Hersheyjeva mljecna cokolada kostala je pet centi i bila prva americka, masovno proizvedena i, za razliku od drugih, u tanku foliju umotana. Odmah je best-seller postala!

Dvije godine nakon izgradnje tvornice, 1907, Hershey s jednim novim proizvodom na trziste izlazi – Chocolate Kisses, malim, cokoladnim bonbonima, od jednog zalogaja, nazvanim “poljupcima.” Kako su ime dobili, to nitko tocno ne zna, ali popularna je teorija – prema zvuku koji su proizvodili kad bi, na kraju proizvodnog procesa, na tvornicku vrpcu padali.

Rucno su bili zamotavani kad je njihova proizvodnja pocela. Godine 1921, Hershey je, za taj posao, uveo posebne strojeve. Danasnji svake minute zamotaju 1.300 “cokoladnih poljubaca,” u dvije tvornice Herhseya, one u Pennsylvaniji, u istoimenom gradicu izgradjenom na cokoladi (u njemu su i ulicne svjetiljke u obliku srca i “cokoladnih poljubaca,” dok se zrakom siri slatki miris cokolade i uspjeha), i one druge, u Oakdaleu, u Kaliforniji. Zajedno, njihov je kapacitet 33 milijuna “poljubaca” dnevno, 12 milijardi godisnje. Njihova je proizvodnja bila prekinuta samo jednom, u razdoblju od 1942. do 1949, kad je srebrna, aluminijska folija bila racionirana, jer bila je vaznija proizvodjacima nekih drugih proizvoda.

Danas, Hershey Chocolate Kisses imaju i specijalnu, prigodnu foliju - za Bozic, zelenu i crvenu, za Uskrs – pastelno plavu, ruzicastu i zelenu, za Valentinovo – srebrnu i crvenu.

Milton Hershey, covjek od vizije, blistavi industrijalist, bio je i veliki filantrop. Smatrao je da s uspjehom dolazi i moralna obaveza, prema cijeloj zajednici, narocito prema njegovim radnicima. Za njih je podigao udobne kuce, organizirao jeftin nacin prijevoza, otvorio rekreacijske mogucnosti i ponudio brojne kulturne, ulozio velike svote u obrazovne. Do kraja zivota, umro je 1945, kad mu je bilo 88 godina, Milton Hershey je kvalitet proizvoda i dobro svojih radnika stavljao ispred vlastitih profita.

Proizvodni asortiman Herhseyja, uz one Chocolate Kisses, desetljecima vec ukljucuje i kakao i tamnu cokoladu i niz drugih, slatkih proizvoda. Herhsey Bar, nekad nacionalna opsesija, bila je, u drugom svjetskom ratu, slatki dar, iz ruku americkih vojnika, mnogim malisanima i postala jedan od americkih simbola diljem svijeta.

XS
SM
MD
LG