Linkovi

Gitarist Robert Belinić na turneji po Americi (16/2/03) - 2003-02-16


Mladi hrvatski gitarist Robert Belinić održao je niz uspješnih koncerata u Sjedinjenim Državama.

Washington, New York, Wyoming, Virginia, Florida… 22-godišnji Zagrepčanin Robert Belinić održava koncerte u mnogim dijelovima Amerike. Turneju je organizirala neprofitna organizacija Young Concert Artists iz New Yorka koja pomaže mlade glazbenike.

Kako nam je rekao, do sada ga se najviše dojmio koncert u glasovitom Centru Kennedy, ovdje u Washingtonu, gdje je svirao pred oko 400 posjetitelja, uključujući hrvatskog veleposlanika u Sjedinjenim Državama Ivana Grdešića:

"Kennedy Centar je nešto predivno. Prvi put sam svirao na jednom takvom mjestu i iznimno mi je bilo drago da sam došao tamo da sviram…Imam jedno novo iskustvo. Sve je bilo jednostavno prelijepo. Dosta se toga pozitivnoga dogodilo i presretan sam."

Robert Belinić dodaje da suradnja s organizacijom Young Concert Artists ne uključuje samo koncertne nastupe: "Oni organiziraju, uz koncerte, predavanja po osnovnim i srednjim školama. Dok sam bio u Washingtonu, nekih tri dana, sam predavao i svirao, uglavnom za djecu. To mi je bilo super. "

Uputan kako je došlo do suradnje s organizacijom Young Concert Artist, Robert Belinić kaže da je rujnu 2001. sudjelovao na glazbenom natjecanju u Leipzigu, u Njemačkoj. Nakon osvajanja prvog mjesta u konkurenciji 120 mladih glazbenika ušao je u završnicu natjecanja koji je organizacija Young Concert Artist priredila u siječnju prošle godine u New Yorku. Od 450 glazbenika Robert Belinić je ponovno bio najuspješniji što je dovelo do produbljivanja suradnje i niza koncerata po Sjedinjenim Državama. Na pitanje kakvi su mu daljnji planovi Robert Belinić odgovara:

"Još uvijek studiram, na akademiji u Augsburgu kod profesora Franza Halasza. Sad sam treća godina i želio bih to što bolje na napraviti i završiti, a onda ćemo vidjeti. Trenutno sam u Sjedinjenim Državama, puno sviram, vraćam se u trećem mjesecu doma pa ću ponovno u petom i desetom mjesecu doći u Ameriku. Uglavnom bit će dosta putovanja. Ne želim se nigdje smjestiti nego svirati što više mogu, a da time istodobno ne zakinem akademiju i osnovne obaveze."

Rober Belinić dodaje da jednog dana želi predavati na sveučilištu, ali i svirati druge vrste glazbe. Uostalom, kako naglašava, njegova karijera je počela zabavnom glazbom i to - sviranjem bubnjeva.

XS
SM
MD
LG