Linkovi

NATO: Na pomolu kompromis oko Turske? (16/2/03) - 2003-02-16


Belgija će se složiti da NATO-vi vojni stručnjaci otpočnu planiranje obrane Turske u slučaju iračkog napada, a da sam savez počne slanje nužnih obrambenih pojačanja u Tursku, sve uz uvjet da se radi o strogo i striktno obrambenim akcijama, izjavio je u subotu kasno navečer belgijski premijer Guy Verhofstadt.

Belgija je ovaj potez povukla u dogovoru s vladama dvaju zemalja koje su prošlog ponedjeljka blokirale čitav proces obrambenih priprema čak i kada se Turska pozvala na članak IV NATO-ve povelje, pružanje pomoći pripremama za obranu od napada.

Francuska, Njemačka i Belgija smatrale su, naime, da je ulazak u planiranje obrane i slanje zrakoplova za nadzor zračnog prostora AWACS kao i pojačanja u projektilima Patriot preurenjeno i prejudicirajuće, te kao takvo predstavlja pogrešan signal u cijeloj situaciji u kojoj još uvijek ima mjesta diplomaciji.

Razlike u stavovima izazvale su mnogo komentara pa i prenaglašenih izjava tako da se nesposobnost postizanja dogovora učestalo opisivala čak i kao najdublja kriza od postanka Atlantskog saveza, dakle u pune 54 godine. "Ono što naša zemlja želi osigurati ovim prijedlogom jest da planiranje obrane jedne NATO-ve saveznice ne bude prvi korak ka objavi rata, ono što je potrebno bezuvjetno pojasniti jest da korak neće značiti NATO-vo sadašnje uključivanje u vojnu operaciju protiv Iraka", kazao je belgijski premijer. Glasnogovornik NATO saveza potvrdio da se u danas u 10 i 30 sastaje Vojni komitet NATO saveza, a nije isključio mogućnost da se potom u ovaj za rad sasvim neuobičajen dan u vremenima mira, okupi i stalno NATO-vo Vijeće kako bi veleposlanici 19 članica Saveza iz prve ruke razmotrili najsvežiji prijedlog kompromisa.

S izvještajem UN-ovih inspektora, situacija je danas, čak i kada NATO radi u obično neradni dan, čišća nego prije, što otvara, predviđaju u glavnom sjedištu Saveza ovdje u Bruxellesu, put dogovoru možda već u ponedjeljak ili najkasnije u utorak.

XS
SM
MD
LG